Makowiec
Makowiec
Redskaber
Ingredienser
250 g birkes
40 g smør, blødt
2 spsk rørsukker
60 g honning
60 g rosimner
80 g kandiseret appelsinskal
1 spsk mandelekstrakt
1 spsk rom
350 g hvidt mel
135 ml mælk varm
100 g smør, smeltet
4 æg
50 g sukker
1 tsk salt
15 g tørgær
Trin for trin
Kom birkesfrøene i en gryde, dæk med vand, og bring i kog. Kog i 25 minutter, og lad det køle helt af.
Hæld birkesfrøene i en si med et stykke gaze, osteklæde eller musselin.
Fastgør metalkødhakkeren med den fine hakkeskive monteret. Hak birkesfrøene to gange ved hastighed 4.
Bland birkes med honning, rørsukker, rosiner, kandiseret appelsinskal, mandelekstrakt, rom og blødt smør.
Kom mel og ½ tsk. salt i køkkenmaskinens skål med dejkrogen monteret. Del æggene i blommer og hvider, og kom æggeblommerne i skålen.
Begynd at blande ved hastighed 2, og tilsæt gradvist varm mælk (40 °C).
Ælt i 5 minutter. Tilsæt det smeltede smør. Fortsæt med at ælte, indtil dejen samles. Dæk med et viskestykke, og lad den hæve i 60 minutter.
Del dejen i to lige store dele. Rul hvert stykke dej ud i et rektangel.
Pisk æggehviderne til stive toppe, og fordel æggehviderne ud over dejen. Spred birkesmassen ud over dejen.
Fold dejens ender ind i dejen, og rul dejen sammen fra en af de lange ender.
Rul pergamentpapir to gange rundt om rullen, så der er 3 cm plads til, at rullen kan vokse. Lad det hæve et varmt sted i ca. 30-45 min.
Bag den ved 180 °C i en forvarmet ovn i 35-40 minutter. Tag ud og lad afkøle.