Når du ælter brøddej, kan du nogle gange opleve, at dejen synes at "klatre op" ad dejkrogen. Hvis det sker, er her et par forslag til, hvordan du kan løse problemet:
Ælter du i for lang tid?
Hvis du ælter brøddej i en KitchenAid-køkkenmaskine i 2 minutter, svarer det til manuel æltning i 10-12 minutter – takket være køkkenmaskinens meget effektive bevægelsesmønster. Det betyder, at det kan være nødvendigt at reducere blandings- og æltetiderne for din yndlingsopskrift.
Hvis dejen klatrer op ad krogen, er dette typisk et tegn på, at ælteprocessen er færdig. En klæbende dej har tendens til at klatre op ad dejkrogen og kan endda klatre over dejkrogens krave. Bemærk, at dej, der indeholder æg, har tendens til at være mere klæbrig og dermed også nemmere klatrer op ad dejkrogen. De fleste specialkorn, især rugmel, danner en klæbrig dej og vil have større tendens til at klatre op ad krogen end dej lavet på hvidt mel.
Bruger du den rigtige hastighed?
Hastighed 2 er den eneste hastighed, der skal bruges til æltning.
Ekstra tips til æltning af dej:
– Ved at tilsætte lidt mere mel (1 spsk. ad gangen) kan man undgå, at dejen nemt klatrer op ad krogen.
– Det er dog sådan, at nogle former for dej vil have en mere klæbrig konsistens end andre, så forsøg ikke at overkompensere med mere mel, da brødet da bliver for tørt.