Gratin dauphinois
Denne gratin er en fransk klassiker og den ultimative comfort food.
Gratin dauphinois
Denne gratin er en fransk klassiker og den ultimative comfort food.
Redskaber
Ingredienser
30 g smør
1,5 spsk. mel
375 ml mælk
225 ml fløde
3 fed hvidløg
1,5 tsk salt
1 tsk peber
6 kviste frisk timian
1 tsk muskatnød
1,5 kg kartofler
105 g gruyère-ost
Trin for trin
Smelt smørret i en gryde på mellemhøj varme. Tilsæt mel, og rør rundt med et piskeris i 2 minutter.
Rør gradvist mælk og fløde i. Bring det til kogepunktet. Skræl hvidløget, og hak det fint. Tilsæt hvidløg, salt, peber, timian og muskatnød til gryden, og lad det simre ved lav varme i 5 minutter.
Skræl kartoflerne. Sæt det vendbare snitte-/rivejern på snittesiden på foodprocessoren. Skub kartoflerne igennem på hastighed 1.
Vend jernet om til rivesiden, og riv osten på hastighed 2.
Pensl et ildfast fad med smør. Lav et lag flødeblanding. Tilsæt 1/3 af kartoflerne. Hæld saucen over, og drys med 1/3 af osten. Fortsæt med yderligere 2 lag. Drys ikke det sidste lag med ost, men gem det til senere.
Dæk med alufolie, og bag i ovnen i 1 time. Fjern alufolien. Drys med ost, og sæt den i ovnen i yderligere 15 minutter ved 200 °C, indtil toppen har fået farve.