Lagkage med citron, rosmarin og mørke bær
En dejlig blanding af frisk citrus og jordagtig rosmarin med lag af fyldig smørcreme af vaniljebønner og hjemmelavet syltetøj af chia og bær. Denne kage er oplagt til særlige lejligheder som fødselsdage eller intime sammenkomster og har en unik smagsprofil, der helt sikkert vil glæde dine gæster.
Lagkage med citron, rosmarin og mørke bær
En dejlig blanding af frisk citrus og jordagtig rosmarin med lag af fyldig smørcreme af vaniljebønner og hjemmelavet syltetøj af chia og bær. Denne kage er oplagt til særlige lejligheder som fødselsdage eller intime sammenkomster og har en unik smagsprofil, der helt sikkert vil glæde dine gæster.
Redskaber
Ingredienser
330 g kagemel
330 g stødt melis
5 g bagepulver
1 tsk. salt
400 g Usaltet smør, blødt
4 store æg, stuetemperatur
240 g cremefraiche, stuetemperatur
1 spsk. skal fra 2 citroner
6 spsk. saft fra 2 citroner
1 spsk. + ekstra til at drysse over kagen frisk rosmarin, finthakket
1 tsk. vaniljeekstrakt
1 tsk. mandelekstrakt
270 g blåbær
225 g brombær
1 tsk. chiafrø
690 g flormelis
2 tsk. vaniljebønnepasta
2-4 spsk. sødmælk eller fløde
Trin for trin
Forvarm ovnen til 180 °C. Smør indersiden af tre kageforme på hver 20 cm med smør, og drys med et tyndt lag mel.
Sådan laver du lagkagebundene: Bland cremefraiche i en mellemstor skål med citronsaft, citronskræl, finthakket rosmarin, vanilje og mandelekstrakt. Sæt til side.
Bland kagemel, sukker, bagepulver og 3/4 tsk. salt i en køkkenskål. Fastgør fladpiskeren til køkkenmaskinen. Sæt den på hastighed 1 for at blande de tørre ingredienser. Fortsæt med hastighed 1, tilsæt 170 g smør 1 spsk. ad gangen, indtil blandingen føles smuldret. Stop køkkenmaskinen, og skrab siderne af.
Tilsæt æg, et ad gangen, og lad hvert æg blive blandet helt, før du tilsætter det næste. Stop køkkenmaskinen, og skrab siderne af. Drej køkkenmaskinen til hastighed 4, og tilsæt en tredjedel af cremefraicheblandingen. Bland i 2 minutter, og stop og skrab. Drej til hastighed 4, og tilsæt næste tredjedel af cremefraicheblandingen. Bland det i 2 minutter. Stop og skrab, og skift til hastighed 4 igen for at tilsætte den sidste tredjedel af cremefraicheblandingen. Lad det blande i 2 minutter.
Fordel blandingen jævnt mellem de tre kageforme, og bag i 22-27 minutter, eller indtil kagesiderne trækker sig lidt væk fra kanterne. Lad kagebundene køle af i formene i 10 minutter, og vend dem derefter op på en bagerist for at køle helt af, før du kommer smørcreme på og samler lagkagen.
Sådan laver du syltetøjet: Bland 90 g blåbær og 75 g brombær i en lille foodprocessor eller minihakker. Bland, indtil det er pureret. Stop og tilsæt chiafrø, og bland i yderligere 30 sekunder. Syltetøjet bliver tykkere efter et stykke tid. Gem nogle af bærrene til pynt.
Sådan laver du smørcremen: Sæt en ren skål til køkkenmaskinen med fladpiskeren, og pisk 230 g smør ved medium hastighed i 2 minutter. Stop køkkenmaskinen, og tilsæt sukker, vaniljebønnepasta og salt. Tænd for køkkenmaskinen ved lav hastighed for at blande ingredienserne. Stop den for at skrabe af, hvis det er nødvendigt, og øg derefter til høj hastighed for at piske smørcremen i 2-3 minutter. Drej køkkenmaskinen til lav hastighed, og tilsæt 2 spsk. mælk eller fløde. Pisk ved høj hastighed. Tilsæt yderligere mælk eller fløde efter behov for at få en blød og smørbar konsistens.
Placer den nederste lagkagebund på en kagetallerken for at samle lagkagen. Læg bagepapir langs kanterne omkring lagkagen. Kom ca. 100 g smørcreme på midten af lagkagebunden, og spred det jævnt ud til kanterne, og lav en lille forhøjet kant hele vejen rundt til at holde syltetøjet på plads, så det ikke løber ud over kanterne. Tilsæt 3-4 spsk. syltetøj, og fordel det, så det stopper ca. 5 cm inden kanten af lagkagebunden. Læg endnu en lagkagebund på, og gentag påføring af smørcreme og syltetøj. Kom den sidste lagkagebund på, og top med smørcreme. Spred smørcreme på siderne af kagen i et tyndt lag, så lagkagebunden kan ses igennem det for et rustikt look. Fjern bagepapiret rundt om det nederste lag. Pynt kagen med friske bær og rosmarinkviste rundt om kanterne.