Lavendelis med honningkaramel og dadler
Denne lækre is med lavendel og honning er sød og velduftende. Nyd den på en solrig sommereftermiddag.
Lavendelis med honningkaramel og dadler
Denne lækre is med lavendel og honning er sød og velduftende. Nyd den på en solrig sommereftermiddag.
Redskaber
Ingredienser
85 g honning
100 g brun farin, presset ned
30 g usaltet smør
120 ml fløde
2,5 tsk vaniljeekstrakt
1/4 tsk salt
1,5 spsk lavendelknopper
120 ml vand
110 g flormelis
75 g dadler, uden kerner
Trin for trin
Sæt KitchenAid-isskålen i fryseren i 24 timer.
Lav honningkaramellen. Hæld honning, brun farin og smør i en gryde ved mellemhøj varme på komfuret. Pisk blandingen konstant, og bring den i let kog.
Tag derefter blandingen af varmen, og pisk fløden, 1½ tsk. vaniljeekstrakt og salt i. Hæld blandingen i en skål, dæk den til med plastfolie, og lad den afkøle helt.
Lav lavendelsiruppen. Put vand og lavendelknopper i en gryde, og bring det i kog. Reducer varmen til mellemvarm.
Tilsæt sukkeret, og pisk forsigtigt, indtil det er opløst. Lad blandingen stå på varmen i fem minutter. Hæld blandingen gennem en fin si for at fjerne lavendelknopperne, og rør derefter den resterende teskefulde vanilje i, og afkøl siruppen helt.
Lav cremen. Sæt pisketilbehøret i KitchenAid-køkkenmaskinen, og tilsæt æggeblommer og sukker i blandeskålen. Indstil hastigheden til 4, og pisk blandingen, indtil den er let og luftig, i ca. to minutter. Sæt til side.
Hæld mælk og lavendelknopper i en gryde, og varm dem ved mellemhøj varme, indtil det begynder at dampe let. Fjern 100 ml af den varme mælk fra gryden, og pisk det langsomt ned i æggeblommeblandingen.
Hæld derefter den tempererede æggeblanding tilbage i gryden, mens du pisker. Øg varmen til medium.
Brug en dejspatel til at røre konstant rundt, og sørg for at skrabe bunden for at undgå, at det brænder på. Kog, indtil blandingen er tyk og klæber til spatelen. MÅ IKKE KOGE. Tag blandingen af varmen, og pisk fløde og vanilje i. Hæld cremen ned i en skål gennem en fin si. Dæk skålen med plastfolie, så den rører cremens overflade, og afkøl den i mindst to timer.
Når du er klar til at lave is, skal du tage isskålen ud af fryseren og låse den fast på køkkenmaskinen. Sæt omrøreren ned i skålen, og hæld lavendelcremen i skålen. Lås køkkenmaskinens hoved fast, indstil hastigheden til omrøring, og sæt timeren til 20 minutter.
Efter 10 minutter tilsættes 60 ml lavendelsirup. Når der er 1 minut tilbage af omrøringen, tilsættes de hakkede dadler og en spsk. honningkaramel.
Sluk for maskinen, og fordel isen og resten af karamellen i tre lag i en lufttæt beholder, med et stænk karamel på toppen. Sæt blandingen i fryseren i seks til otte timer.