Rugbrød med rosiner og hasselnødder
Rugbrød med rosiner og hasselnødder
Redskaber
Ingredienser
350 g hvidt mel
100 g rugmel
10 g tørgær
5 g salt
300 ml varmt vand (ca. 40 grader)
80 g rosiner
40 g hasselnødder, hakkede
Trin for trin
Varm brødskålen op ved at fylde den med varmt vand, hæld derefter vandet ud, og dup den tør. Tilsæt de 2 typer mel, gær og salt i brødskålen. Sæt brødskålen på KitchenAid-køkkenmaskinen. Sæt dejkrogen i, og lås hovedet på plads. Drej køkkenmaskinen til hastighed 2, og bland i 30 sekunder for at kombinere de tørre ingredienser. Tilsæt langsomt varmt vand. Lad køkkenmaskinen ælte ingredienserne i 2 minutter. Tilsæt rosiner og hakkede hasselnødder, og ælt ved hastighed 2 i 8 minutter. Fjern dejen fra krogen, og fjern brødskålen. Drys toppen af dejen med lidt mel. Brug en hånd til at vende og dække dejen i mel, og sæt derefter låget på skålen. Lad dejen hæve i 60 minutter.
Tag låget af skålen, fjern forsigtigt dejen og placer den på en overflade med mel. Ælt dejen manuelt ved at stække og folde den kontinuerligt i 3 minutter. Dan en bold ved at samle den ene ende af dejen og strække den, og derefter folde den ind midt i dejen, som om du folder en kuvert. Fortsæt, indtil dejen danner et rundt brød. Placer forsigtigt hænderne på hver side af dejkuglen, og krum forsigtigt højre håndflade rundt om den højre side, mens du bruger venstre hånd til at rotere dejkuglen på overfladen. Dette udjævner dejen og gør den rund.
Dæk brødskålens låg med bagepapir. Læg dejen på låget, og dæk den til med brødskålen. Lad dejen hæve i yderligere 30 minutter.
Forvarm ovnen til 230 grader, mens dejen hæver for anden gang. Sæt brødskålen i ovnen. Bages i 30 minutter. Fjern derefter forsigtigt brødskålen med grydelapper, og fortsæt bagningen i 5 minutter mere, eller indtil skorpen er dyb gyldenbrun. Sæt brødet til afkøling, og lad det køle af, før du skærer det.