Shumai
Den klassiske kinesiske delikatesse, der kan spises hele dagen, uanset om du er alene eller sammen med venner og familie.
Ingredienser
450 g svineslag eller svinekam uden svær, i 2,5 cm tern
1/2 (320g) grøn- eller savojkål
10 g ingefær, skrællet
20 g forårsløg, finthakket
18 g tørrede hele shiitakesvampe
1 + 1/2 spsk. sojasauce
1 spsk. sesamolie
1 spsk. jordnøddeolie eller vegetabilsk olie
1 spsk. salt
1 spsk. tapioka eller majsstivelse
250 g kogte klæberis
24 stykker rund dumplingdej
efter smag chiliolie, sort eddike, hvid eddike, sojasauce
Trin for trin
Denne opskrift giver 24 shumai.
Kom shiitakesvampe i en lille skål. Hæld 240 ml kogende vand i skålen, og lad svampene ligge til de er bløde. Si og sæt til side.
Fjern kernen fra kålen, skær den i skiver på 5 cm, og sæt til side sammen med den skrællede ingefær. Sæt det vendbare rivejern i højeste position på foodprocessoren. Fastgør låget, og brug nedstopperen med foodprocessoren på hastighed 2 til at føre kålen og ingefæren ind i klingen.
Tag kål og ingefær op af arbejdsskålen, og hæld det i en stor skål. Sæt til side. Fjern det vendbare rivejern, og sæt quad-bladet på. Tilsæt de blødgjorte shiitakesvampe, fastgør låget, og tryk for at hakke dem fint. Tilsæt svampene til kålen og ingefæren.
Mens quad-bladet stadig sidder på, skal du tilsætte svinekødsternene til arbejdsskålen, fastgøre låget og trykke. Fortsæt med at trykke, indtil svinekødet er finthakket, næsten som hakkekød, men ikke en pasta.
Opvarm en wokpande, tilsæt 1 spsk. rapsolie, og tilsæt derefter det hakkede svinekød. Sauter i 1 minut, og tilsæt derefter kål, ingefær, svampe og forårsløg. Rør rundt, og tilsæt derefter de resterende ingredienser: sojasauce, sesamolie, salt, majsstivelse og kogte ris. Fordel risene, og rør grundigt. Når ingredienserne er blandet godt sammen, skal panden tage af varmen.
Lad fyldet køle lidt af. Fyld shumai ved at danne et "o" med pege- og tommelfingeren på venstre hånd, hvis du er højrehåndet (eller højre hånd, hvis du er venstrehåndet). Læg en stykke dumplingdej over "o'et", og brug en ske med din anden hånd til at lægge ca. 1½ spsk. [30 g] fyld i midten af dejen. Tryk fyldet ned, mens du klemmer dejen om det, drejer og gør bunden af dumpingen flader for at lave en cylindrisk form. Fyldet skal nå op til toppen eller kanten af dejstykket, eventuelt en smule over. Sæt de fyldte dumplings til side på en bakke eller plade, mens du arbejder med resten. Dæk dine dumplings, så de ikke bliver tørre, mens du arbejder.
I mellemtiden skal du klargøre dampkurven over kogende vand. Beklæd bunden af dampkurven med dampmåtter. Fyld kurvene, og sørg for ikke at lægge for mange dumplings i ad gangen. Damp dem i ti minutter, og servér dem med det samme med dip.
Tip: Shumai kan klargøres på forhånd, sættes på en bakke og opbevares i køleskabet dækket med husholdningsfilm i op til 2 dage, eller du kan fryse dem. (For at forhindre bunden i at klæbe fast til bakken skal du gnide bunden med en smule majsstivelse, før du sætter dem i køleskabet). Sådan fryser du dem: Sæt en bakke med dumplings i et enkelt lag. Når de er helt frosne, kan de overføres til en frysepose, hvorefter de kan opbevares i op til en måned. Tilbered dem fra frost på samme måde, men damp dem i yderligere fem minutter.