At lave lækker kaffe derhjemme er et spørgsmål om at være opmærksom på detaljerne. Uanset hvilken bryggemetode du bruger, kan du her se vores råd ...
Vælg kvalitetskaffebønner
Ud over at udforske kaffe fra forskellige dyrkningsområder kan du vælge en ristning, der passer til dig. Generelt:
- Let- til mellemristning: Frugtagtige, nøddeagtige og karamelliserede aromaer.
- Mørkristning: Jordagtige, røgede og krydrede aromaer.
Tilpas din kværnstørrelse til bryggemetoden
Når det drejer sig om kaffe, findes der ingen universel størrelse. Kværnstørrelsen påvirker det overfladeareal, der kommer i kontakt med vandet, og derfor kommer det an på, hvor hurtigt eller langsomt brygningen skal foregå. Som generel vejledning:
Størrelse | Bryggemetode |
---|---|
Grov | Koldbrygget kaffe |
Mellem-grov | Stempelkaffe, perkolatorkaffe, "coffee cupping" |
Mellem | Pour-over-kaffebryggere, drypkaffemaskiner, kolbekaffemaskiner, Aeropress |
Fin | Espresso, espressomaskiner til komfuret |
Ekstra fin | Tyrkisk kaffe |
Kontrollér den rigtige vandtemperatur
Den korrekte vandtemperatur gør det muligt for de malede bønner at blomstre og frigive deres smag. Generelt er 95-96 °C bedst til kaffe. I KitchenAids espressomaskine sikrer dobbelte smarte temperatursensorer, at temperaturen forbliver korrekt hele vejen igennem.
Opnå den rigtige ekstraktionstid
Den korrekte bryggetid er afgørende for at opnå den bedste smag, fordi det sikrer optimal ristning, maling og temperaturekstraktion. For kort tid, og kaffen smager syrligt eller skarpt, for lang tid, og kaffen smager tyndt og bittert. Uanset hvor gode kaffebønnerne er, betyder ekstraktionstiden noget.