Forskellige typer kaffe
4 Min read
29 april 2024
Ligesom selve kaffen er udvalget af forskellige typer kaffe og forskellige typer kaffedrikke utroligt rigt og levende. Fra bønnerne til kværnstørrelserne, bryggemetoderne og opskrifterne – der er altid mere at udforske. Du keder dig aldrig som kaffeelsker!
Udforsk bønnebæltet
Det meste af den kaffe, vi drikker, kommer fra ”bønnebæltet”, en stribe af lande mellem Krebsens vendekreds og Stenbukkens vendekreds. Dette omfatter:
Mellemamerika
Sydamerika
Indonesien
Sydøstasien
Afrika og Arabien
Australien, Puerto Rico, Hawaii og Jamaica. Jorden er god og rig, og der er masser af varm skygge, hvilket kaffeplanter elsker.
Kafferegionernes smage
Når der findes så mange lande og kontinenter, der dyrker og producerer kaffe, kan du udforske et vidunderligt udvalg af smagsprofiler – fra karamel til blomsterfyldte og røgfyldte smage samt citrus. De forskellige smage tager dig verden rundt (næsten som at rejse!), når du bevæger dig fra Costa Ricas og Honduras’ nøddesmag til de frugtagtige noter fra Etiopien eller Kenya. For at få mest mulig friskhed og righed ud af disse smagsvarianter skal du skaffe dig en kaffekværn, så du selv kan male bønnerne. Hermed vil de dyrebare bønner være friskmalede og ved at briste med deres naturlige smag og olier. Se kaffekværnen >
Fra kaffeplante til ristning
Historien tager sin begyndelse med det stedsegrønne kaffetræ Coffea, som vokser i tropisk klima. Kaffebønner er frøene fra træets bær. Når bærrene er plukket, fjernes bønnerne, hvorefter de afskalles og, for at få kaffe af højere kvalitet, poleres. Bønnerne bliver derefter lagt i en tromle og ristet, så de fordobles i størrelse og skifter farve fra grøn til brun. Dette ristestadie anses for at være en kunst i sig selv, da det fremhæver alle de aromaer og smagsoplevelser, som du kan nyde i din friske kop kaffe.
Lys eller mørk? Forskellige kafferistninger
Ristningen omdanner de grønne, rå, smagsløse bønner til de brune, aromatiske og smagfulde bønner, som vi kender og elsker. De fleste ristninger falder ind under følgende kategorier. Hvilken er din favorit?
lys – for mere mild kaffe: blomstret, duftende og citrusagtig
medium – en stærkere og mere "traditionel" smag: sød og fyldig
medium-mørk – en fyldigere smag: krydret og bittersød
mørk – en tung, stærk smag: bitter og røgfyldt.
Forskellige typer kaffebønner
Passionerede kaffefans ved, at der er fire hovedtyper af kaffebønner:
Arabica-varianterne er de mest populære med en blød, sød, chokoladeagtig smag
Robusta er den næstmest populære og er en stærkere, næsten bitter bønne
Liberica er meget mere sjælden og mere markant, kendt for sin røgfyldte smag
Excelsa er en del af Liberica-familien, men har en unik, frugtagtig smag.
Nogle kaffedrikkere foretrækker en enkelt oprindelse, mens andre sværger til blandinger. Spekulerer du på, om en kaffe med enkelt oprindelse eller blandinger passer til dig? Blandinger har en tendens til at være mere afrundede, da smagsstofferne er omhyggeligt afbalancerede og nedtonede. Kaffe med enkelt oprindelse giver dig mulighed for at afprøve områdets rene, markante kendetegn fuldt ud, men den kan være vild og intens.
Bliv ekspert i kaffekværner
Når du har valgt dine bønner og din ristning, skal du beslutte dig for formalingsgraden. Du bliver nok ikke overrasket over at høre, at det igen ikke er et spørgsmål om én størrelse, der passer til alle. Forskellige typer kaffebrygninger har brug for bestemte formalingsgrader for at få den bedste smag ud af bønnerne. Generelle regler, der skal overholdes:
Grov maling – ligner groft revnet peber, velegnet til en kaffemaskine til koldbrygning
Mediumgrov maling – på størrelse med havsalt, perfekt til stempelkaffe eller perkolatorkaffe
Medium maling – den mest almindelige maleindstilling, ideel til filterkaffemaskiner
Fin maling – konsistens som stødt kanel, bedst til espresso.
Med KitchenAid-kaffekværnen kan du styre den endelige størrelse med maksimal præcision. Du kan kontrollere det medfølgende diagram for at sikre, at du får kværnet helt rigtigt, uden besvær. Se på kaffekværnen >
Hold dine bønner friske
Bevar friskheden af eventuelle ubrugte bønner så længe som muligt ved at opbevare dem i en uigennemsigtig, lufttæt beholder ved stuetemperatur. Hvorfor? Fordi kaffen nemt bliver påvirket og absorberer lugte, fugt og smag fra luften. Det betyder, at det er bedst at holde den væk fra varme, lys og fugt. Der er indbygget specialdesignede tragte i vores KitchenAid-kaffekværn for at sikre, at dine bønner bevarer deres dyrebare, friske smag. Når du bruger dem så hurtigt som muligt, får du mulighed for at nyde dem, når de er allerbedst, før de begynder at miste kvaliteten og blive for gamle.
Tip: Mal den mængde kaffe, du har brug for hver dag, for at få den bedste kaffeoplevelse.
Forskellige typer kaffedrikke
Når det kommer til de forskellige kaffedrikke hos kaffebarerne, starter de normalt med den perfekte espresso, som derefter kombineres med dampet mælk og/eller mælkeskum. Der følger en dampdyse med vores espressomaskine, så du er klar til at prøve favoritter som:
Cappuccino – 1/3 espresso, 1/3 dampet mælk, 1/3 mælk
Café Latte – 1/3 espresso, 2/3 dampet mælk, et lille lag mælkeskum
Americano – et espressoshot toppet med varmt vand (efter smag)
Macchiato – et espressoshot og en lille klat mælkeskum
Doppio – en dobbelt espresso
Flat white – en doppio (dobbeltshot) med glat, dampet mælk. Se nærmere på espressomaskinen – Artisan >
"Der er kærlighed i luften, og den dufter af kaffe."
Hvilken espressomaskine passer til dig?
Espressomaskine – Artisan
Dobbelte smarte temperatursensorer | Ja |
Fladt, kommercielt portafilter | Ja |
Forinfusion ved lavt tryk | Ja |
Tilbehør medfølger | Ja |
Farver | 7 |
Materiale, hoveddel | Rustfrit stål |
Garanti | 5 år |
Espressomaskine
Dobbelte smarte temperatursensorer | Ja |
Fladt, kommercielt portafilter | Ja |
Forinfusion ved lavt tryk | Ja |
Tilbehør medfølger | Ja |
Farver | 2 |
Materiale, hoveddel | Holdbar plast |
Garanti | 2 år |
Rachel Thomas
— Mum and KitchenAid fan
I’m a busy parent and writer who loves the buzz of creativity — and coffee — to get me through life! I jump straight into new trends and techniques and enjoy sharing my experiences online.