Sådan laver du en perfekt cappuccino derhjemme
5 min. læsetid
16 september 2024
Af alle de skønne ting, Italien har beriget os med, er der en gave, der som regel tages for givet. Hvis du nogensinde har smagt en perfekt tilberedt cappuccino, ved du, at den har sin plads blandt landets mest berømte eksportvarer. Når den er lavet rigtigt, er den kaffedrikkenes svar på det Sixtinske Kapel, Napolitansk pizza og Lamborghini.
Og det bedste ved det hele? Du kan lave den perfekte cappuccino derhjemme. Med de rigtige ingredienser og lidt øvelse vil din hjemmelavede cappuccino snart konkurrere med dem, der serveres i de hyggelige barer i Roms brostensbelagte gyder.
Sådan laver du en perfekt cappuccino derhjemme
Hvad er en cappuccino?
En cappuccino er en dejligt enkel kop kaffe lavet med kun tre hovedingredienser – espresso, dampet mælk og mælkeskum. Selv om du sagtens kan tilgives, hvis du forveksler en cappuccino med dens fætter, caffè latte, er der en klar forskel, når den tilberedes og serveres på den rigtige måde.
En cappuccino er lige dele espresso, dampet mælk og skum, så det er 1/3 af hver. Den laves traditionelt med et enkelt skud espresso, men i dag er der ingen, der løfter et øjenbryn, hvis man tilføjer et frækt ekstra skud.
En caffè latte starter med 1/3 espresso, men derefter er det alt sammen dampet mælk med et fint skumlag ovenpå.
Sådan laver du en cappuccino derhjemme
Lad os komme i gang. I betragtning af, at der kun er to hovedingredienser, tror du måske, at det er en smal sag at lave den perfekte cappuccino. Medmindre du bruger en fuldautomatisk espressomaskine som f.eks. KF8, som giver dig en cappuccino-mulighed i dine forudindstillede opskrifter, så kræver det lidt øvelse at gøre det manuelt. Men bare tag det roligt – har gjort det så enkelt som muligt at nyde hvert eneste trin.
Trin 1: Saml dine cappuccino-ingredienser
Du har brug for (helst) frisk kaffe og mælk, og kanel eller kakaopulver, hvis det er noget, du gerne vil tilføje. Forvarm koppen oven på espressomaskinen, eller brug dampdysen. En kold kop får kaffen til at køle hurtigere ned, så du ikke kan nyde den perfekte smag ...
Trin 2: Bryg et espresso-shot
Hvis du allerede er øvet i brugen af din espressomaskine, kan du komme ét eller to skud espresso i den forvarmede kop. Hvis du er nybegynder, skal du ikke bekymre dig, da KitchenAids semiautomatiske espressomaskine gør det nemt at gøre tingene på dit eget niveau og lave lækker espresso med tips og vejledning. Når de formalede bønner er placeret i kurven, skal du stampe, låse portafilteret fast og derefter trykke på GO!
Trin 3: Damp mælken
Hæld mælken i en kande, ca. ⅓ fuld. Med maskinen i damptilstand sættes dampdysen i en vinkel lige under mælkens overflade. Tænd for den, og damp mælken, indtil den fordobles i volumen og når op på ca. 150 °C (når kanden føles varm). Det kan være en god idé at lave en hvirvlende bevægelse med kanden, når du er færdig med at opvarme den. Her er en komplet vejledning til, hvordan du skummer og damper mælk.
Trin 4: Opbyg cappuccinoens lag
Nu, hvor mælken er dampet og espressoen brygget, skal du forsigtigt hælde den dampede mælk i espressoen. Den opvarmede mælk er tungere end skummet, så den løber først i koppen. Du vil se skumdannelse i kanden, mens du hælder, så du kan bruge en ske til at holde den tilbage. Hæld derefter blot skummet oven på den dampede mælk. Husk det gyldne forhold med perfekte tredjedele for at lave det helt rigtigt.
Trin 5: Drys med topping, og server
Hvis du nu vil give det et ekstra pift for at skabe den rigtige caféoplevelse, kan du drysse en knivspids kanel eller kakaopulver over det skummende lag af cappuccinoen. Du er kunden, så du bestemmer! Det tilføjer lidt ekstra smag, og ærligt talt giver det også lidt visuel wauw-faktor.
Valg af den rigtige kaffe og mælk til cappuccino
Nu ved du, hvordan du laver en cappuccino derhjemme. Lad os se nærmere på de bedste ingredienser til denne kaffedrik. En cappuccino, der virkelig gør en forskel for din dag, starter med den rigtige slags kaffe. Der er dem, der holder på, at Arabica-bønner er de bedste til at lave cappuccino, men du kan vælge en hvilken som helst blanding og ristning, du gerne vil eksperimentere med. Vi har sammensat en guide til at vælge de rigtige kaffebønner til din espressomaskine til hjemmet, samt hvordan du maler dine kaffebønner.
Lad os så tale om mælk. Her er friskhed afgørende – hvis mælken kommer for tæt på sin udløbsdato, skummer den muligvis ikke så godt.
Sødmælk er den bedste til fremstilling af luksuriøs cappuccino. Det fyldige mælkefedtindhold giver dig det fløjlsbløde og cremede skum, der passer perfekt til din espresso.
Letmælk kan stadig give dig et ret godt skum, hvis du er på udkig efter noget lettere, men det er måske ikke så fyldigt.
Havredrik er din bedste ven, hvis du vil vælge plantebaseret eller bare har trang til en vegansk cappuccino. Det skummer ikke kun som en drøm, men tilføjer også en lækker smag. Endnu bedre, hvis du får fat i baristaversionen, der er lavet til skumning.
Sjove cappuccino-varianter til at prøve derhjemme
Når du har mestret den klassiske cappuccino, hvorfor så ikke prøve noget nyt, og eksperimentere med et par sjove variationer? Her er et par idéer til at komme i gang:
Cappuccino med smag
Tilsæt lidt sirup med smag eller et drys pulver til din cappuccino. Vanilje, karamel, hasselnød og chokolade tager altid kegler, men der er meget mere, du kan prøve.
Is-cappuccino
Hvis du vil have den perfekte forfriskning på en varm sommerdag, skal du bare blande espresso, mælk og skum og hælde det over is.
Koffeinfri cappuccino
Vil du have en cappuccino-oplevelse uden koffeinrusen? Bare brug en koffeinfri espresso i stedet. Al smagen, uden stimulansen.
Tør cappuccino
Lyder det forvirrende? Faktisk betyder det bare mere mælkeskum og mindre dampet mælk, hvilket giver en mere "tør" og skummende struktur.
Våd cappuccino
Det her er så det modsatte! Lav den med mere dampet mælk og mindre skum, så du får en mere cremet og luksuriøs fornemmelse end den traditionelle cappuccino.
Den bedste espressomaskine til hjemmet gør det nemt
For at få den perfekte hjemmelavede cappuccino skal du starte med det rigtige værktøj. Hav selv en hånd med i spillet med KitchenAids semiautomatiske espressomaskine med kaffekværn, der med sine 15 finhedsindstillinger og smarte doseringsteknologi eliminerer gætværket, så du helt sikkert laver en lækker espresso hver gang.
Du kan også vælge en fuldautomatisk espressomaskine til at lave dine espresso-baserede mælkeholdige drikke med et tryk på en knap og gemme dine præferencer. Der er endda KF8-modellen med funktion til plantebaserede drikke, hvis du har lyst til mælkefri cappuccino. Se KitchenAids nye udvalg af espressomaskiner til hjemmet, så kan du snart lægge benene op, mens du nipper til en skummende portion nydelse fra dit yndlingskrus til cappuccino.
Tidsbegrænset tilbud: bryggesæt med KitchenAid x illy-espresso*
Vi har indgået et samarbejde med illy for at bringe dig Espresso Exploration Kit, til en værdi af op til 820 DKK* – dit, når du køber fra vores nye Espresso-kollektion. Denne fantastiske pakke indeholder en aftagelig bønnebeholder og 3 dåser illy kaffebønner (Classico, Decaf & Brazil), og hvis du vælger en af vores fuldautomatiske maskiner, følger der også en mælkebeholder med låg og slange med.
* Bryggesæt med KitchenAid x illy Espresso ved køb af espressomaskine. Til semiautomatisk espressomaskine med kaffekværn indeholder sættet 1 aftagelig bønnetragt med låg, 3 dåser illy-kaffebønner (Classico, Brazil, Decaf) til en værdi af 522 DKK. Til fuldautomatisk espressomaskine indeholder sættet 1 aftagelig bønnetragt, 1 mælkebeholder, 3 dåser illy-kaffebønner (Classico, Brazil, Decaf) til en værdi af 820 DKK. Tilbuddet gælder indtil 31. december 2024.
KitchenAid-kok
— Vi deler vores passion for at kreere
Hos KitchenAid forener vi mennesker, der elsker at lave mad, bage, brygge og kreere. I mere end 100 år har KitchenAid arbejdet på vegne af hver eneste skaber derude. Vores ikoniske værktøjer er skabt med dig i tankerne, åbner døren til nye muligheder og hjælper dig med at få mest muligt ud af at kreere.