Sådan opbevarer man frisk pasta
4 minutters læsetid
14 november 2024
Frisk pasta er en populær spise, da den er velsmagende og mættende. Men denne familiefavorit efterlader dig ofte med ubrugt dej eller strimler. Så hvad skal en stakkels hjemmekok gøre? Det er vigtigt at vide præcis, hvordan det skal opbevares for at bevare den fantastiske friskhed og smag. Hvis du har brug for tips til, hvordan du opbevarer frisk pasta, er du kommet til det helt rette sted. Bliv fortrolig med de bedste metoder til opbevaring af pastaen, herunder hvordan du tørrer og nedfryser pastaen, så du kan nyde den i ugevis.
Sådan opbevarer man frisk pasta
En sidste ting, før vi starter! Hvis du ikke rigtig er kommet i gang med at lave pasta, kan KitchenAids tilbehør til køkkenmaskiner hjælpe. Du kan finde pastatilbehør til at hjælpe dig med at rulle og skære i forskellige slags, fra spaghetti til capellini eller rørformede pastaer som f.eks. rigatoni. Lad os nu se på, hvordan du kan passe på disse dyrebare pastakreationer.
BLACK FRIDAY - Op til -30%
Har du kastet din kærlighed på et af vores produkter? Det er tid til at gøre det til dit med fantastiske tilbud på hele vores hjemmeside.
Hvordan skal man opbevare frisk pasta?
Der er tre grundlæggende måder, hvorpå man kan opbevare frisk pasta derhjemme. Pasta kan enten tørres, nedfryses eller kommes i køleskabet. Hvilken opbevaringsmetode, du vælger, afhænger af, hvor længe du vil beholde pastaen. Mens nogle kommercielt tørrede pastaer kan forblive friske i op til 2 år, har hjemmelavet pasta en meget kortere holdbarhed - ca. 2-6 måneder for tør pasta, op til 8 måneder for frossen pasta eller 1 dag i køleskabet. Nu hvor du ved, hvor længe frisk pasta kan holde sig, får du her en vejledning til hver enkelt opbevaringsmetode.
Tørring af frisk pasta (2-6 måneders opbevaring)
Tørring af pasta er fantastisk til langtidsopbevaring. Denne metode hjælper også med at spare plads i dit køleskab eller din fryser. Tørret pasta behøver ikke at komme i køleskabet og kan opbevares på hylden i et lufttæt kar. Dejligt og praktisk!
Sådan tørrer man frisk pasta
Hvis du vælger tørringsmetoden, er det vigtigt at sørge for, at du tørrer pastaen grundigt, før du lægger den væk. Du vil ikke opbevare din tørrede pasta i køleskabet eller fryseren, og derfor er det afgørende at fjerne al fugt for at opbevare den sikkert på langt sigt.
1. Bland pastaen med mel – Start med at blande pastastrimlerne eller -formerne i en lille mængde mel for at holde dejen fra at sætte sig fast.
2. Lad pastaen tørre – Lufttørring kræver, at pastaen lægges eller hænges. Du kan enten lægge pastastrimlerne på et enkelt lag bagepapir eller et rent viskestykke eller hænge dem fra et pastastativ. Nogle mennesker hænger dem endda over bagsiden af en stol! Find på noget, der giver mening for dig. Du skal bare være opmærksom på, at du skal lade din pasta lufttørre helt, hvilket kan tage 24 timer eller mere, afhængigt af hvor varmt eller fugtigt rummet er.
Tip: Hvordan gør man frisk pasta klar til tilberedning? Hvis du skal spise din hjemmelavede pasta samme dag, bør du stadig følge disse første to trin ovenfor. Lad den tørre i ca. 30 minutter før tilberedning, så det overskydende mel kan absorbere fugten fra æggene.
3. Tjek, hvordan det skrider frem – Test pastaen med få timers mellemrum for at se, hvordan den tørrer. Hvis pastaen knækker, når den bliver snoet, er den klar. Hvis den bøjer og strækker sig, har den brug for lidt mere tid.
4. Pak den væk – Når din hjemmelavede pasta er helt tørret, kan du lægge den i en lufttæt beholder og opbevare den i et tørt område som f.eks. et køkkenskab, hvor den ikke udsættes for ekstreme temperaturer.
Nedfrysning af frisk pasta (op til 8 måneders opbevaring)
Selvom nedfrysning af pasta ikke er almindeligt i Italien, hvor der altid laves og købes frisk pasta, er det en god mulighed. Ud over at nedfryse rullet og skåret pasta kan du også fryse en klump dej til senere. Her er de forskellige måder, du kan nedfryse frisk pasta i månedsvis ...
Sådan nedfryser man frisk pasta
Nedfrysning af pasta er ideel, hvis du ønsker at opbevare den i længere tid end en dag. Det skyldes, at hvis pastaen bliver stående i køleskabet i for lang tid, kan luftfugtigheden ændre dens smag og konsistens eller tilskynde bakterier til at vokse. Nedfrysning kan også være bedre for tykkere pasta, f.eks. gnocchi. Sådan gør du:
Nedfrys pastadejen i en kugle
Tag din overskydende pastadej, og rul den til en kugle.
Tryk dejen let flad i en skive, og pak den derefter ind i et dobbelt lag af kraftig plastfolie, og læg den i fryseren. Derved holdes den frisk i omkring 4 uger.
Når du er klar til at bruge dejen, skal du bare tø den op natten over i køleskabet, før du laver den til dine foretrukne pastaformer.
Halvtør skåret pasta til nedfrysning
Drys mel på den skårede pasta for at forhindre, at den sætter sig fast.
Læg pastaen ud i et enkelt lag på en ren overflade, f.eks. en bageplade, et rent viskestykke eller et skærebræt. Lad pastaen lufttørre i en time.
Læg den halvtørre pasta i en lufttæt beholder til nedfrysning. Brug enten en frysepose med så meget luft fjernet som muligt eller en skål med lufttæt låg.
Lav pastareder til tørring og nedfrysning
Tag en håndfuld pastastrimler, og dæk dem let med mel.
Lad hver håndfuld tørre på en bageplade eller en anden ren, flad overflade i ca. 5 minutter.
Saml et lille bundt op fra den ene ende med din tommel- og pegefinger, og rul resten af pastaen løst rundt om din hånd. Lad pastaen glide af din hånd og tilbage på bagepladen eller den flade overflade. Lad den tørre lidt længere i sin "rede" form – lige under en time, indtil rederne holder deres form, når de løftes.
Læg de let tørrede pastareder i en lufttæt beholder i fryseren.
Nedfrys pasta, der er kogt i sauce
Mange af os nedfryser madrester, og kogt pasta er ikke nogen undtagelse. Du skal blot lægge din friskkogte pasta og sauce i en frysepose eller en anden lufttæt beholder til sikker opbevaring i op til en måned. En fremragende løsning til travle liv er at dele din pasta i individuelle portioner og nedfryse dem i separate beholdere. Du skal blot tage din lækre pastaskål og genopvarme den direkte fra fryseren eller optø den i køleskabet natten over.
Tip: Hvordan tilbereder man frossen frisk pasta? Når du er klar til at tilberede din frosne hjemmelavede pasta, skal du tage den direkte fra fryseren og komme den i en gryde med saltet kogende vand. Til nudelsuppe kan du bringe din bouillon i kog og komme dine nudler direkte i gryden. Det anbefales ikke at optø ukogt pasta først, da det kan påvirke teksturen.
Sådan opbevarer man frisk pasta i køleskabet (op til 1 dages opbevaring)
Du kan normalt komme frisk pasta i køleskabet i ca. en dag, men den smager bedst, når den nydes så frisk som muligt (inden for 18 timer). Hvis dine måltidsplaner ændrer sig, kan du flytte pasta fra køleskabet til fryseren til længerevarende opbevaring, men sørg for at gøre det inden for én dag.
Frisk pasta fra butikkerne kan opbevares i køleskabet i lidt længere tid – 2 til 3 dage. Dette skyldes, at den allerede er blevet halvkogt for at opnå en længere holdbarhed.
Begynd at lave din hjemmelavede pasta
Forelsk dig i hjemmelavet pasta ved at lave, koge og opbevare den som en professionel. Du opdager, at KitchenAids pastaskærere og pastapladevalsere kan hjælpe dig med at få pæne og jævne resultater. Se nemme og enkle pastaopskrifter, hvis du gerne vil have nogle nye idéer til madlavning. Uanset hvad du beslutter dig for at gøre, er det sikker på at blive et hit ved middagsbordet.
KitchenAid-kok
— Vi deler vores passion for at kreere
Hos KitchenAid forener vi mennesker, der elsker at lave mad, bage, brygge og kreere. I mere end 100 år har KitchenAid arbejdet på vegne af hver eneste skaber derude. Vores ikoniske værktøjer er skabt med dig i tankerne, åbner døren til nye muligheder og hjælper dig med at få mest muligt ud af at kreere.