Sådan skummer og damper du mælk
min read
18 januar 2024
Når du laver autentiske kaffedrikke, skal du vide, hvordan du tilbereder mælken. Er varm mælk ikke bare varm mælk? Nej. Der er en lille forskel på, hvordan du hhv. skummer og damper mælk for at få en perfekt cappuccino, latte og meget mere.
Sådan skummer og damper du mælk
- Lufttilsætning og teksturering af mælk til kaffe
- Sådan skummer du mælk til en cappuccino
- Sådan damper du mælk til en latte
- Hvad er forskellen på at skumme og dampe mælk?
- Tips til mælkeskum
- Veganer? Den bedste mælk til skumning, hvis du ikke er spiser mælkeprodukter
- Den autentiske espressooplevelse
- Latte-kunst som en sand mester
- Latte-kunst med en skabelon
Lufttilsætning og teksturering af mælk til kaffe
Du kan bruge den praktiske dampdyse på din espressomaskine til at lave opvarmet mælk med den helt rigtige konsistens. Det får den til at se ud, smage og føles meget bedre at drikke. Ved at følge nedenstående trin kan du få lige de resultater, du ønsker.
Sådan skummer du mælk til en cappuccino
Det uimodståelige skum på en cappuccino opnås ved at lave et tykt "mikroskum" med dampdysen på en espressomaskine. Sådan gør du:
Start med kold mælk og en kold beholder (kande)
Tøm dampdysen for at fjerne det overskydende vand eller aflejringer
Fyld kanden op til 1 cm under starten af hældetuden
Sænk spidsen af dampdysen lige under mælkeoverfladen, og skum, indtil mælkens rumfang er fordoblet. Dette trin kaldes "lufttilsætning" eller "strækning".
Sørg for, at spidsen af dysen er tæt på mælkens overflade, da den skal trække luft fra mælkens overflade for at producere skummet.
Når mælkens rumfang er fordoblet, skal du sænke dampdysen ned i mælken og vippe kanden for at lave en hvirvelstrøm i mælken, indtil kanden næsten er for varm at holde. Dette trin kaldes "teksturering".
Vend mælken forsigtigt i kanden, og bank den mod bordpladen for at frigøre eventuelle luftbobler
Mælkeskummet er klar
Husk at tømme og rense dampdysen, når du er færdig.
Sådan damper du mælk til en latte
Den tilfredsstillende varme mælk, der udgør hoveddelen af en latte, opnås ved at opvarme mælken med dampdysen på en espressomaskine. Sådan gør du:
Start med kold mælk og en kold beholder (kande)
Tøm dampdysen for at fjerne det overskydende vand eller aflejringer
Fyld kanden med mælk op til hældetuden
Sænk spidsen af dampdysen under mælkeoverfladen, og skum, indtil kanden føles varm
Når du kommer så langt, skal du sænke dampdysen ned i mælken og vippe kanden for at lave en hvirvelstrøm i mælken, indtil kanden næsten er for varm at holde
Resultatet er dampet mælk med en lille smule skum
Husk at tømme og rense dampdysen, når du er færdig. Udforsk espressomaskinen >
Tip: Du kan fornemme mælkens temperatur, når du bruger en opskumningskande i rustfrit stål. Hold den i din hånd, og opvarm den, indtil den næsten er for varm til at røre ved.
Hvad er forskellen på at skumme og dampe mælk?
Både skumning og dampning omfatter opvarmning af mælk med en dampdyse. Men der er en lille forskel. Skumning sker tæt på overfladen for at skabe fløjlsbløde "mikrobobler" og øge rumfanget. Til dampning nedsænkes dysen dybere for at opvarme mælken med kun et tyndt lag skum øverst.
Tips til mælkeskum
Her er nogle tips til mælkeskum for at opnå en fantastisk tekstur og smag:
Kold mælk er nemmere at skumme, så lad mælken og kanden blive kolde før brug
Hvis mælken bliver over 65 grader, vil den brænde på og smage dårligt
Letmælk kan skumme for nemt, mens sødmælk er kompakt
Lad der være masser af plads i kanden, så mælken kan udvide sig
Rens dampdysen før og efter brug
En kontinuerlig hvirvlende bevægelse skaber mere ensartede bobler.
Veganer? Den bedste mælk til skumning, hvis du ikke er spiser mælkeprodukter
Mælk behøver ikke at være en del af din kaffeoplevelse. Plantebaserede mælketyper kan også skumme godt – havre-, mandel-, soja-, hamp- og kokosmælk giver fyldige, cremede resultater. Mange mælkefri mærker sælger nu en "barista"-version af deres veganske mælk, der er specielt udviklet til at forhindre at plantemælken skiller, så du får det bedste skum. Mange siger, at plantemælk fremmer forskellige smagsvarianter i din kaffe, så hvorfor ikke prøve dem?
Den autentiske espressooplevelse
Forkæl dig selv med en autentisk kaffeoplevelse derhjemme med en espressomaskine fra KitchenAid. Vores espressomaskine er designet til at imponere, og den har to smarte temperatursensorer, som opretholder den ideelle temperatur under hele brygningen, så kaffen får en vidunderlig smag. Den har også en italiensk 15-bars pumpe, der leverer tilstrækkeligt tryk til en autentisk espresso med en fyldig crema på toppen. Det betyder, at du nemt kan levere resultater i professionel kvalitet – og tage al æren. Gå til espressomaskinen >
Latte-kunst som en sand mester
Spekulerer du over, hvordan man laver latte-kunst? Ved forsigtigt at hælde silkeblød, veltekstureret mælk fra kanden og ned på en frisklavet espresso for at skabe forskellige mønstre. Dette kaldes "frihældning", og det kræver øvelse – og derfor findes der latte-mesterskaber, hvor baristaer kan fremvise deres evner. Det er oftest et blad eller rosetter, man ser oven på kaffen, samt en svane eller et hjerte. Hvordan kan man ikke elske det?
Latte-kunst med en skabelon
Når du har lært, hvordan du skummer mælk, hvorfor så ikke pynte din drik med et let drys chokolade, muskatnød eller kanel? Du skal bare bruge en strødåse og et skabelondesign, f.eks. af kaffebønner, et smilende ansigt eller stjerner. Virksomheder har ofte en skabelon med deres logo eller ikon. Det er supernemt at lave eller bestille specialdesignede skabeloner – hvordan skal dine se ud?
"Brød uden smør og kaffe uden mælk er en frygtelig katastrofe."
JOHN MUIR
Victoria Woodward
— Madlavningsentusiast fra Storbritannien
Hej, jeg er skribent, bor i Brighton og er mor til to. Jeg er en ivrig bager – selvom jeg kører mere på entusiasme end på talent – og jeg elsker at dele madideer, trends og tips, når jeg lærer noget nyt.