8 tips til at lave perfekte småkager – hver eneste gang
4 minutters læsetid
06 juni 2024
Spekulerer du på, hvordan man laver perfekte småkager? Disse 8 bagetips får dig på rette spor. De hjælper dig ikke kun med at bage en perfekt portion hver eneste gang, men gør dig også til en mere selvsikker bager. Så find din KitchenAid-køkkenmaskine frem, stil alle ingredienserne klar, og begynd at bage.
8 tips til at lave perfekte småkager – hver eneste gang
1. Brug friske ingredienser af god kvalitet
Bring dine småkager op på et højere niveau med smør af høj kvalitet og friske æg, som har stuetemperatur. Sørg for at veje alle ingredienser nøjagtigt, også æggene. Har du nogensinde tænkt over, hvordan man selv laver smør? Følg denne opskrift på smør, og se, hvordan man gør.
2. Bland våde og tørre ingredienser hver for sig først, og bland dem derefter sammen
Bland de tørre ingredienser i én skål, og rør derefter smør, sukker og æg sammen i en anden skål. Når det er gjort, kan du gradvist blande de tørre ingredienser i de våde ingredienser. Pas på ikke at blande for meget – du skulle nødigt stå med småkager, der ikke er til at tygge! Heldigvis er der nogle tips og redskaber, der kan hjælpe dig med at undgå stenhårdt bagværk. Men det vender vi tilbage til ...
3. Overhold afkølingstiden
De fleste klassiske dejtyper – især de smørbaserede – har godt af at blive afkølet i køleskabet, før du former og bager dem. På den måde flyder dejen ikke ud i ovnen. En times afkøling er nok.
4. Giv dine småkager nok plads
Når den er kølet af, er det tid til at rulle småkagedejen ud. Drys mel på arbejdsfladen, og tryk derefter dejen ned med hænderne eller en kagerulle, hvis du vil have det mere jævnt. Bliv ved med at gøre dette, indtil du har opnået den ønskede tykkelse. Du kan også bruge en ske til at lave små dejkugler. Sørg for at anbringe kuglerne af rå småkagedej langt nok fra hinanden på en småkageplade, så de ikke smelter sammen i ovnen.
5. Læg bagepapir på bagepladen, og forvarm ovnen
Er dine småkager formet og klar til at blive bagt? Perfekt. Men sæt dem ikke i ovnen endnu! Brug først disse to små tips – de gør en kæmpe forskel.
Forvarm ovnen. Sørg for, at den har den rette temperatur, før du sætter småkagepladen ind. På denne måde sætter småkagerne sig hurtigt og bevarer deres form.
Læg bagepapir på småkagepladen for at forhindre, at småkagerne klistrer til pladen. Der er ikke noget værre end at se dit flotte bagværk gå i småstykker, fordi de klistrer til pladen.
7. Brug de rigtige redskaber
Laver du en stor portion dej på én gang? Eller har du brug for, at dine cookies bliver fantastiske? Det er meget nemmere med de rigtige redskaber. Din KitchenAid-køkkenmaskine hjælper dig med at lave perfekte småkager – hver eneste gang. Det er bagerens bedste ven. Og det samme gælder dette tilbehør til køkkenmaskiner og disse redskaber.
KitchenAid-tilbehør
Vil du have, at dine cookies bliver bløde og delikate? Brug derefter fladpiskeren til at røre smør og sukker godt sammen. Fladpiskeren kan også hjælpe med at blande de tørre ingredienser godt sammen.
Til nogle småkager – som shortbread på denne liste med småkager, du bare må prøve at lave er det f.eks. nødvendigt at gnide smør og mel sammen. Det er en opgave for dejmixeren. Smuldrende småkager på vej.
Der bliver ingen ingredienser tilbage, hvis fladpiskeren med fleksibel kant er på dit hold. Den sørger for jævn blanding af alle ingredienser ved at skrabe siderne af skålen. På denne måde reduceres risikoen for at ælte dejen for meget og få stenhårde småkager ud af ovnen.
Hvis småkageopskriften omfatter piskede æggehvider, skal du overlade det til køkkenmaskinens piskeris at gøre dem helt lette og luftige. Stive toppe er ikke længere væk end dit piskeris. Og det samme er enhver form for marengssmåkage, som du kunne drømme om at give dig i kast med.
Planlægger du at lave en stor portion småkager, der er lange i formen? Det kan være praktisk med en småkagepresse. Den er kompatibel med kødhakkertilbehøret og fås i 5 forskellige former.
Andre nyttige redskaber
Køkkenvægt
Når du bager, skal du ikke forsøge at improvisere. Ikke den mindste smule. Lidt for meget mel eller en lille smule for lidt smør kan ødelægge alle småkagerne. Så find vægten frem, og vej alle ingredienser helt nøjagtigt.
Småkageske
Brug af en småkageske er win-win. Du kommer til at svine mindre, når du skal have dejen over på bagepladen, og dine småkager vil alle være i nogenlunde samme størrelse.
Småkageplade
Der er en stor forskel på en småkageplade og en bageplade: En småkageplade har ikke høje kanter. Det er ret praktisk, fordi småkagerne glider direkte af.
Kagerulle i marmor
Hvis du er vild med at bage småkager, bør du tilføje en kagerulle i marmor til din køkkenønskeliste. Marmor er et naturligt køligt materiale. Dette er med til at forhindre, at smøret i dejen bliver for blødt.
Kagedåse
Lad være med at bage perfekte småkager for derefter ikke at opbevare dem korrekt. Læg dem i en lufttæt beholder eller en småkagedåse af metal, når de er kølet af. På den måde kan luft og fugt ikke trænge ind til dem, og de vil holde sig friske.
8. Vid, hvad der påvirker småkagernes konsistens og smag
Vidste du, at brun farin gør dine småkager bløde og seje, mens groft sukker gør dem sprøde? Nogle ingredienser påvirker småkagens smag og konsistens mere end andre. Men hvis du ved hvilke, er du et skridt tættere på at lave den perfekte småkage.
Sprøde
Er du fan af sprøde småkager og deres vidunderligt knasende konsistens? Sørg for at bruge groft sukker, og bag dem bare en lille smule længere.
Seje
Hemmeligheden bag bløde og seje småkager? Brug af ingredienser som f.eks. brun farin, ahornsirup eller honning.
Let smuldrende
Let smuldrende småkager går i stykker, så snart de rører ved din tunge. Hvis du vil genskabe denne "smelter-i-munden"-effekt, skal du sørge for, at der er mere smør end mel i dejen. Ekstra bonus? Det giver også dine småkager en fyldig smag af smør.
Bløde
Hvis en småkage er delikat og blød både indvendigt og udvendigt, er det takket være ingredienser som blødt smør, blød brun farin og æg. Hvis de er på ingredienslisten, ved du, at du kan glæde dig til behagelig forkælelse.
KitchenAid-kok
— Vi deler vores passion for at kreere
Hos KitchenAid forener vi mennesker, der elsker at lave mad, bage, brygge og kreere. I mere end 100 år har KitchenAid arbejdet på vegne af hver eneste skaber derude. Vores ikoniske værktøjer er skabt med dig i tankerne, åbner døren til nye muligheder og hjælper dig med at få mest muligt ud af at kreere.