Hvordan laver man brød med en KitchenAid-køkkenmaskine?
4 minutters læsetid
13 november 2024
Fire ingredienser. Det er alt, hvad du behøver for at lave basisbrød. Det lyder simpelt, men enhver bager vil få dig på andre tanker. Bagning af brød er en kunstart, men det bør ikke afholde dig fra at kaste dig ud i det. Når du forstår videnskaben bag den og lærer følgende vigtige trin, sidder det snart på rygraden – især hvis du bruger din KitchenAid-køkkenmaskine og -brødskål som hjælp.
Uanset om du er en nybegynder inden for bagning eller en garvet dejbager, vil din måde at arbejde på være mere eller mindre den samme. Bagning af brød – uanset om det er rug, surdej eller endda brioche – består nemlig altid af tre vigtige trin.
Hvordan laver man brød med en KitchenAid-køkkenmaskine?
Trin 1: Blanding og æltning
Din ingrediensliste kan variere afhængigt af opskriften, men hvert eneste brød har brug for vand, gær, mel og salt. Dit første job er at blande dem sammen og ælte dejen. Mens det har sin charme at gøre det i hånden, kræver det også en hel del tid og arbejde. Så hvorfor ikke lade din køkkenmaskine med vippehoved eller løftearm gøre det for dig? Den er udstyret med det rigtige værktøj:
Fladpisker – Brug fladpiskeren til at blande våde og tørre ingredienser sammen. Den blander dem jævnt og gør dem til en grov dej. Når du bemærker, at der dannes en dejkugle rundt om fladpiskeren, skal du stoppe med at blande.
Dejkrog - Ælt din dej ved at fastgøre dejkrogen til din køkkenmaskine og dreje den til hastighed 2. Det sikrer, at æltningen sker grundigt, men jævnt. Hvordan ved du, hvornår du skal stoppe med at ælte? I gennemsnit tager det mellem 2 og 4 minutters æltning, men følg opskriftsvejledningen for at være sikker. Du ønsker ikke at ende med en overæltet dej og dermed et kompakt og hårdt brød. Et sidste tip: hold øje med din dej. Når den nemt trækker sig væk fra siderne og begynder at bevæge sig op ad dejkrogen, er det på tide at stoppe og gå videre til næste trin.
Trin 2: Forhævning, formning og efterhævning
Nu hvor blandingen og æltningen er overstået, er det videre til fase to: forhævning, formning og efterhævning af dit brød. Brødskålen er især nyttig her.
Lad dit brød forhæve
Først skal du finde et godt sted, hvor det kan forhæve. Et varmt sted uden træk, f.eks. i nærheden af en ovn eller radiator. Sigt efter en temperatur på mellem 23 og 27 grader Celsius, og lad så bare hævemidlet gøre resten af arbejdet. Din dej vil nu hæve til det dobbelte af sin oprindelige størrelse. Har du også set nogle bobler? De bliver til bløde luftlommer, når brødet er bagt.
Skyl skålen med varmt vand først. Den er keramisk, så den bliver let varm, hvilket gør den til det perfekte miljø – lidt varm, men ikke for varm – for at gæren i dit brød kan gøre sin virkning.
Dæk den derefter til med låget. Den holder den indvendige temperatur og luftfugtighed stabilt, så du kommer et skridt nærmere et velhævet brød.
Sådan bruger man en almindelig skål:
Dæk i stedet skålen til med et rent, tørt viskestykke.
Form dit brød
Ælt dejen en gang til, og form den til en hvilken som helst form, du ønsker. Måske en klassisk kugleform, et twist eller en fletning? Formning handler dog ikke kun om udseende. Du sørger også for, at dejens ydre "hud" er stram nok. På den måde går dejen ikke i stykker eller kollapser, og skorpen bliver fin og sprød, når den er i ovnen.
Lad dit brød efterhæve
Efterhævning betyder simpelthen at lade det hæve for anden gang. Hvorfor? Fordi en del af luften blev æltet ud, mens du formede brødet. Det er en ekstra chance for din dej til at vokse og danne endnu større luftbobler.
Sådan bruger man brødskålen:
Drys mel på dit brød, og læg brødet på låget. Sørg dog for at beklæde låget med bagepapir først – du gider ikke, at brødet klæber fast til overfladen.
Dæk derefter brødet til med brødskålen, indtil det er tid til at ridse og bage brødet.
Sådan bruger man en almindelig skål:
Læg dejen på en melet overflade, drys mel på den, og dæk den til med et rent, tørt viskestykke.
Rids i dejen bagefter, og flyt den over på dit bageudstyr.
Trin 3: Bagning
Din dej er forhævet nok. Din ovn har den rigtige temperatur. Du er klar til det sidste trin: bagningen af dit brød.
Sådan bruger man brødskålen:
Dit brød er på låget og dækket til med skålen. Kom den direkte ind i en forvarmet ovn derfra. Brødskålen fanger dampen og fordeler den jævnt, så dit brød bliver bagt grundigt.
Med 10 minutter tilbage ifølge køkkenuret tages låget af. På den måde kan skorpen få den perfekte gyldenbrune farve.
Når brødskålen er kølet af, kan du sætte den i opvaskemaskinen eller vaske den med varmt sæbevand.
Ved brug af en stegegryde eller lignende:
Flyt brødet over i en forvarmet stegegryde med bagepapir, og dæk det til med låget.
Med 10 minutter tilbage ifølge køkkenuret tages låget af. På den måde kan skorpen få den perfekte gyldenbrune farve.
3 tips til at forbedre dine evner inden for bagning af brød
Nu hvor du forstår det grundlæggende, er du klar til at bage brød. Her er et par tips til at få sat dig helt rigtigt i gang.
1. Få det rigtige værktøj
Vægte: Bagning er en kunst, men det er også en eksakt videnskab. Find dine vægte frem, og mål dine ingredienser præcist. Det kan være forskellen på succes eller fiasko.
En ridsekniv til brød: ridsning betyder, at du skærer dejens ydre "hud" af, før du bager den. For nogle brød hjælper det dem med at hæve ordentligt og danne en smuk skorpe i ovnen. For de fleste bagere er det en sjov måde at lave kreative mønstre på. Værsgo, kun fantasien sætter grænser.
En dejskraber: dej er som oftest klæbrig. De elsker at klæbe fast til din blandeskål eller sætte sig fast på din bordplade. En dejskraber gør ikke bare oprydningen nemmere, den holder også dit køkken og bageudstyr i perfekt stand.
2. Respekter opskriften
Fra surdej til focaccia og brioche, selvom hver enkelt opskrift har sin egen ingrediensliste, vil de fire grundlæggende elementer altid være til stede. Her er årsagen:
Lunkent vand: De fleste brødopskrifter kræver lunkent vand. Og det er der en god grund til. Det hjælper gæren med at gøre, hvad den skal. Hvor varmt er lunken? Mellem 36 og 40 grader Celsius. Postevand er for øvrigt lige så godt. Vær blot opmærksom på, at vandets specifikke sammensætning i dit område kan påvirke dit brøds smag og konsistens.
Gær: Hvad enten det er tørgær, frisk gær, surdej eller bagepulver, har brød brug for et hævemiddel. Den vil ikke forhæve uden det. Brug altid det hævemiddel, der er angivet i opskriften.
Salt: Hvis du nogensinde har smagt et brød uden salt, så ved du, at det er en ganske nødvendig smagsforstærker. Så medmindre din kost siger noget andet, bør du aldrig springe saltet over. Du skal bare sørge for, at det ikke kommer i direkte kontakt med gæren i din blandeskål. Saltet kan "dræbe" gæren og efterlade dig med et brød, der ikke forhæver.
Mel: Nogle brød bliver lyse og luftige, andre er mørke og kompakte. Årsagen til dette? Typen af mel. Brug durra-, boghvede- eller havremel, hvis det skal være glutenfri. Der er en hel verden af mel derude, og hver enkelt slags resulterer i en særlig type brød.
3. Vær ikke for hård ved dig selv
Det er en grund til, at bagning af brød kaldes for en kunstart. Mist ikke modet, hvis du trækker et fladt, tørt eller kedeligt brød ud af ovnen. Det tager tid og øvelse at perfektionere dine evner inden for bagning af brød. Tør blot melet af dit forklæde, og prøv igen. Disse 12 nemme brødopskrifter er et godt sted at starte.
KitchenAid-kok
— Vi deler vores passion for at kreere
Hos KitchenAid forener vi mennesker, der elsker at lave mad, bage, brygge og kreere. I mere end 100 år har KitchenAid arbejdet på vegne af hver eneste skaber derude. Vores ikoniske værktøjer er skabt med dig i tankerne, åbner døren til nye muligheder og hjælper dig med at få mest muligt ud af at kreere.