12 brødopskrifter med KitchenAid-køkkenmaskiner
6 min. læsning
14 november 2024
At lave brød fra bunden kræver snilde, erfaring og masser af tålmodighed. Men glæden ved at tage et perfekt gyldent og sprødt brød ud af ovnen er uovertruffen – bare spørg enhver bager. Vil du blive bedre til at bage brød? Eller begynde at bage? Giv dig selv udfordringer med disse 12 brødopskrifter med KitchenAid-køkkenmaskiner.
12 brødopskrifter med KitchenAid-køkkenmaskiner
Tænk over disse tre punkter, før du starter, og overvejer at få hjælp. En KitchenAid-køkkenmaskine og brødskålen kan måske være nyttige.
Hvilke ingredienser skal du bruge? Og har du nok af dem i dit køkkenskab?
Hvor meget tid har du?
Hvilke redskaber kan hjælpe dig på vej?
Fordele ved at bruge køkkenmaskiner til at lave brøddej
At ælte dej i hånden er en smuk tradition, men det er så praktisk at bruge en køkkenmaskine. Hvis du har et stramt program, er det både nemmere og hurtigere. Og det er ikke den eneste fordel.
Spar tid - Hvis du bruger din køkkenmaskine, kan du multitaske. Mens den tager sig af det hårde arbejde – blanding og æltning – kan du gøre klar til næste trin. På den måde er du altid et skridt foran.
Opnå ensartede resultater - Din køkkenmaskine har én opgave: at blande og ælte dejen hurtigt, grundigt og jævnt. Det giver en mere ensartet konsistens og hævning hver gang, du laver dit yndlingsbrød.
Lav store portioner på ingen tid - Uanset om det er for at fylde fryseren op eller lave mad til en stor brunch, kan det være en fysisk og logistisk udfordring at bage brød i større portioner. En køkkenmaskine, især en større en som KitchenAid-køkkenmaskinen med løftearm, tilbyder en hjælpende hånd.
Få en KitchenAid-køkkenmaskine til din bagerejse
Der findes en række forskellige køkkenmaskiner du kan vælge imellem på KitchenAids hjemmeside, med forskellige egenskaber og mere end 20 farvemuligheder. Udforsk mulighederne ud over at ælte brøddej.
Tre vigtige trin når du bager brød
At bage brød består af disse tre trin: blanding og æltning, hævning og bagning. Det lyder måske, som om du har brug for et fuldt udstyret køkken, men det har du ikke. Du har bare brug for de rigtige redskaber. Med KitchenAid-brødskålen, kan du bruge samme skål til både køkkenmaskinen og ovnen. Sådan gør du:
Blanding og æltning - Brug Brødskål ligesom en almindelig blandeskål. Fastgør den på din køkkenmaskine – den passer til alle KitchenAid 4,3, 4,7 og 4,8 l køkkenmaskiner – og tilføj alle ingredienserne. Sæt dejkrogen på, tænd din køkkenmaskine, og lad den ælte for dig.
Hævning - Lad derefter dejen hæve i brødskålen. Temperaturen og fugtigheden inde i skålen er stabil, hvilket gør den til det perfekte sted for din dej at hæve. Har du ikke en brødskål? Dæk skålen med et rent viskestykke eller folie, og stil den et varmt sted uden træk. Det kan f.eks. være i en slukket ovn med lyset tændt eller i nærheden af et solrigt vindue.
Bagning - Er din dej færdig med at hæve? Form den, læg den på låget, og dæk den til med brødskålen. Sæt den derefter direkte i ovnen. Brødskålen holder på varmen og fordeler den jævnt. Resultatet? Et gennembagt brød med en sprød, gylden skorpe. Hvis du endnu ikke har en brødskål, kan du i stedet for bruge en forvarmet stegegryde. Virkningen er den samme.
Syv klassiske brød, du kan bage
Nu, hvor du har styr på det basale, er det tid til at tage forklædet på. Salt, sødt eller specialitet – Vælg selv, og begynd at bage.
Basisbrød
01. Hverdagsbrød
Bliv god til det grundlæggende ved først at prøve kræfter med dette hjemmebagte brød. Luftig indeni og sprød udenpå. Det er målet. Det kræver måske lidt øvelse, men når du finder den perfekte balance, vil du føle dig som en sand mesterbager.
02. Surdejsbrød med gær
Dets udseende? Mere rustikt. Dets skorpe? En anelse tykkere. Dets hævetid? 12 timer. Ja, dette surdejsbrød kræver lidt mere tålmodighed, men det er ventetiden værd. En enkelt bid af den komplekse, syrlige smag er alt, du behøver som belønning.
03. Rugbrød med rosiner og hasselnødder
Hvis rugmel endnu ikke har en plads i dit køkken, så er tiden inde. Det giver en mere sej skorpe og en tættere krumme, hvilket gør, at brødet mætter mere. Så hvis du kan lide sunde og smagfulde sandwich, er du nødt til at prøve dette rustikke brød. Dets rustikke smag er vidunderlig. Ikke vild med rosiner? Du kan altid undlade at putte dem i.
04. Glutenfrit brød
Lever du et glutenfrit liv? Dette lækre brød passer perfekt ind. Den indviklede blanding af forskellige meltyper, bindemidler og hævemidler kræver, at du kan holde tungen lige i munden. Men hvis du har mod på en bageudfordring, må du give det et forsøg.
Søde brød
05. Brød med tørret frugt
Føler du dig inspireret? Tørrede frugter er en god måde at pifte brødet op på. Fra rosiner og dadler til svesker og figner, vælg dine favoritter og ælt dem ind i dejen. Spis det sammen med ost, læn dig tilbage, og nyd denne skønne, søde og salte kombination.
06. Kanelbrød
En kanelsnegl, bare større og luftigere, og med smørcreme på toppen. Hvis den kæmpe snegl ikke lokker dine gæster til, så vil den søde, men krydrede duft af friskbagte kanelsnegle gøre det.
07. Pain au lait
Franskmændene kan noget med brød. Disse søde og smørfyldte boller er så luftige, at de smelter på tungen. Find blot brødskålen frem. Den kan bruges til at bage andet end brød i.
Fem specialbrød med en unik smag
Fra rødbede- til bananbrød, til brioche og naan, er der andet at bage end bare klassikerne. Og din køkkenmaskine kan helt sikkert give dig en hånd med.
08. Klassisk flettet briochebrød
Smørfyldt. Et strejf af sødme og en blød konsistens. Dine brunchgæster vil elske at smage denne franske klassiker, og du vil elske at bage den. Hvorfor? Det er en klassisk dej – der er ikke noget vanskeligt ved den – men med et fletmønster vil den imponere.
09. Rødbedebrød
De er lyserøde, bløde og næsten for pæne til at spise. Og det bedste af det hele? Du skal kun bruge fem ingredienser og 35 minutter til at lave disse skønne minibrød.
10. Bananbrød
Det startede måske som en hype, men bananbrød er kommet for at blive. Og med god grund. Det er sødt, men ikke for sødt, hjertevarmende svampet og nemt at lave. Tilføj chokoladestykker, sæt det i ovnen, og når det er kølet af, er det et hit til søndagsmorgenbordet.
11. Focacciabrød
Det bedste ved at lave focaccia? Du kan være kreativ. Top det med friske krydderurter, oliven, tomater eller næsten hvilken som helst ost. Og i dette tilfælde: hvidløg og parmesan.
12. Naanbrød
Naan er måske nok en klassiker i det indiske køkken, men der er intet klassisk over det. Med yoghurt, hakket hvidløg og anisfrø på listen over ingredienser er smagen af disse sydasiatiske fladbrød ret nuanceret. Bag dem i din støbejernspande, og servér dem sammen med en karryret, gryderet eller dip.
Uanset om du er en garvet dejbager eller en nybegynder, kommer hver brødopskrift med nye, spændende udfordringer. Men med en KitchenAid-køkkenmaskine og brødskål ved din side, er du klar til at tackle hver eneste af dem.
KitchenAid-kok
— Vi deler vores passion for at kreere
Hos KitchenAid forener vi mennesker, der elsker at lave mad, bage, brygge og kreere. I mere end 100 år har KitchenAid arbejdet på vegne af hver eneste skaber derude. Vores ikoniske værktøjer er skabt med dig i tankerne, åbner døren til nye muligheder og hjælper dig med at få mest muligt ud af at kreere.