Sådan laver du espresso derhjemme
min. læsning
11 december 2024
Opdag hemmelighederne bag en af Italiens foretrukne drikkevarer. Espresso er hurtig og tilfredsstillende: Lavet ved at presse meget varmt vand gennem fintmalet kaffe ved højt tryk. Vi lægger bønnerne på bordet og afslører, hvordan du laver den perfekte kop espresso – og hvordan du bedst kan nyde den i dit eget hjem.
Sådan laver du espresso derhjemme
- Sådan laver du espresso derhjemme
- Hvad er en espresso?
- Er der meget koffein i espresso?
- Brug en maskine for at få en virkelig autentisk smag
- Sådan får du en cremet crema
- Hvilken slags ristet kaffe til espresso?
- Mal dine egne bønner for at få en fyldig smag
- Sådan drikker du en espresso
- Vær kreativ med espressodrikke med mælk
Sådan laver du en espresso derhjemme
Friskpresset og hurtigt brygget på under 30 sekunder. Ja, det kan du lave derhjemme! Espresso kræver tryk for at ekstrahere kaffen ved at tvinge varmt vand gennem de stampede kværnede bønner. Der er masser af måder, du kan gøre det på. Der findes endda også manuelle espressomaskiner med et greb, der skal trykkes på. Men faktorer som tryk og vandtemperatur kan ikke styres, så det vil kræve lidt øvelse at få de resultater, du gerne vil have.
Hvis du vælger en fuldautomatisk eller semiautomatisk espressomaskine til hjemmet, så er enten en del af eller hele processen taget hånd om, hvilket sikrer dig både ensartethed og brugervenlighed. Med en fuldautomatisk skal du blot trykke på skærmen for at vælge din drik. Derefter skal du bare læne dig tilbage og få serveret en god, autentisk kop kaffe. Men hvis du gerne vil være mere som en barista og gøre noget af arbejdet selv, kan den semiautomatiske være noget for dig. Sådan laver du espresso med den:
Fyld tanken med frisk vand og tragten med bønner
Vælg din filterkurv, og tryk den ind i portafilteret
Vælg din formalingsstørrelse og mængde, og påfyld bønnerne
Lad portafilteret hvile på en plan overflade, og brug stamperen til at trykke hårdt
Lås portafilteret fast i maskinens gruppehoved
Vælg din bryggetilstand, doseringsmængde og temperatur
Tryk på Go! Se den magiske espresso løbe igennem.
Hvad er en espresso?
Espresso er ikke en slags bønne. Det er en bryggemetode, der stammer fra det italienske ord for "at presses ud". En lille mængde næsten kogende vand under tryk tvinges gennem de fintmalede kaffebønner og giver dig den reneste essens af bønnen. Espressoen er elsket pga. dens styrke, og den er tykkere og mere intens end andre kaffetyper. Espresso serveres enten som enkelt eller dobbelt shot, eller også bruges den til at lave et væld af lækre drikke – f.eks. latte, cappuccino eller macchiato – og desserter, lige fra en klassisk tiramisu til is.
Er der meget koffein i espresso?
Mange tror, at en kop espresso indeholder mere koffein end andre typer brygget kaffe. Men da du kun drikker en lille mængde kaffe, har espressoer en tendens til at have lavere koffeinindhold pr. kop. Et gennemsnitligt espressoshot (30 ml) indeholder ca. 63 mg koffein, mens en gennemsnitlig kop filterbrygget kaffe (178 ml) indeholder ca. 110 mg. Da man drikker et shot espresso hurtigere end filterkaffe, får man en fornemmelse af et stærkt "koffeinhit". Det kan få dig til at føle, at du har fået mere koffein, end du faktisk har.
Brug en maskine for at få en virkelig autentisk smag
Espressokaffe er altid blevet lavet i en maskine. Den første blev designet i 1884 af Angelo Moriondo. Årtier senere forbedrede Luigi Bezzera sit design og tilføjede et portafilter og flere bryggehoveder. I dag er espressomaskiner endnu smartere med den hurtigopvarmende Thermocoil-teknologi i KitchenAid-espressomaskiner. En anden nyskabelse er det specielle flade portafilter på den semiautomatiske espressomaskine, som har forsænkede hældetude, der sikrer nemmere og mere stabil stampning. Den nye espressomaskine forbliver tro mod den oprindelige metode, og gør ekstraordinær kaffe til en del af din daglige rutine.
Sådan får du en cremet crema
Crema er det berømte gyldne eller rustfarvede skum, som naturligt former sig oven på et shot espresso. Hvordan laver man det? Det er alt sammen et spørgsmål om tryk. Pumpedrevne espressomaskiner producerer tilstrækkeligt tryk til at producere den flygtige, fyldige crema. KitchenAid-espressomaskinerne har en italiensk 15 bar-pumpe, der giver det optimale tryk til at producere et rigt shot. Det betyder, at du kan lave den samme slags autentisk smagende espresso, som du forventer at få serveret på din foretrukne kaffebar. Mere om hvad crema er i kaffe >
Hvilken slags ristet kaffe til espresso?
Selv om espresso-entusiaster er uenige om mange ting, så er de enige om, hvordan bønnen skal ristes og præcisionen af malingen. En god tommelfingerregel er, at det er bedst at bruge de mest velsmagende og mørkere ristninger til hurtige bryggemetoder, f.eks. espressomaskiner. Dette skyldes, at lysere ristninger producerer mindre porøse bønner, og at stofferne derfor udtrækkes langsommere. Dryp- eller overhældningsmetoder er ideelle til at nyde lysere ristninger. Men hvis lyse ristninger bruges i espresso, kan de ende med at smage middelmådigt. Udforsk forskellige typer kaffebønner >
Mal dine egne bønner for at få en fyldig smag
At male bønner i stedet for at købe formalet garanterer en vidunderlig smag og aroma. Det er derfor, at espressomaskiner med en indbygget kaffekværn leverer uovertruffen friskhed og smag. Hvis kaffebønnerne ikke bruges med det samme, begynder de at oxidere. Så uanset hvor omhyggeligt du opbevarer dem, vil der være tab af naturlig olie og smag.
illy og KitchenAid er partnere inden for espresso
KitchenAid er gået sammen med illy, den elskede italienske kaffevirksomhed, om at skabe en autentisk espressooplevelse til hjemmet. Alt, hvad du har brug for, er inkluderet: Fremragende espressomaskiner og kaffe med italiensk DNA. Et udvalg af illys arabica-bønner fås i øjeblikket i et bryggesæt, der leveres med KitchenAid-espressomaskiner i en begrænset periode. Det indeholder bl.a. den nye Arabica Selection Brasile Cerrado Mineiro, den første kaffe, der udelukkende stammer fra regenagri-certificeret regenerativt landbrug. Glæde i hver eneste tår.
Sådan drikker du en espresso
Skal man ikke bare drikke den? Hvis du vil drikke dit shot som en ægte italiener, skal du tage dig tid til at:
Rense din mund med et glas vand, helst med brus
Lugte til espressoen for at nyde den intense aroma
Røre rundt i din crema og hælde sukker i, hvis du vil (det gør man normalt i Italien)
Tage en lille eller stor tår – begge giver en anderledes smagsfornemmelse, men uanset hvad du foretrækker, så drik den, før den bliver kold
Lade kaffen fylde din mund... og nyde den.
Vær kreativ med espressodrikke med mælk
Du har nu lært, hvordan du laver espresso derhjemme. Nu er det tid til at blive eventyrlysten med en helt ny verden af kaffebrygning – cappuccino, macchiato, frappe og meget mere. En semiautomatisk espressomaskine har en dampdyse, der giver din valgte mælk en fyldig, fløjlsagtig varme. Dyp den direkte i for at skabe en rullende bevægelse og producere dampet (opvarmet) mælk, eller placer den i overfladen for at producere mælkeskum. Det er bedst at starte med kold mælk og en kold kande, da det producerer små bobler, hvilket giver bedre skum.
Ud over komælk kan du vælge et plantebaseret alternativ som soja, mandel, havre eller kokos. Vegansk kaffe smager skønt! Hvis du vil have en fuldautomatisk espressomaskine, som laver drikken ved et tryk på en knap, så gå til toppen KF8-model, som har en unik plantebaseret funktion til at inkorporere plantebaserede drikke til perfektion.
Victoria Woodward
— Madlavningsentusiast fra Storbritannien
Hej, jeg er skribent, bor i Brighton og er mor til to. Jeg er en ivrig bager – selvom jeg kører mere på entusiasme end på talent – og jeg elsker at dele madideer, trends og tips, når jeg lærer noget nyt.