Hvad er crema i kaffe?
min. læsning
11 december 2024
Den anses for at være kendetegnet ved en perfekt espresso, men hvad er crema? Og hvorfor er den så eftertragtet? Vi afslører hemmelighederne bag den flygtige, rustfarvede espressoskum, og hvordan man opnår den med en espressomaskine derhjemme.
Hvad er crema?
Crema er den cremede, rødgyldne skum på toppen af dit espressoshot. Den ser ikke kun indbydende ud, den er også fuld af smag, tekstur og aromaer. Dette smukke skumlag forekommer, når varmt vand presses gennem den kværnede kaffe ved højt tryk, så det emulgerer kaffebønnernes olier og danner små, glatte bobler. Det giver en kvalitet og fyldighed, som du ikke får med andre bryggemetoder. Derfor er det blevet et tegn på den fineste espresso med autentisk smag.
Sådan får du den perfekte crema
Den perfekte crema er glat, skummende, jævn i farven, og bør holde i ca. to minutter, før den forsvinder ned i din espresso. Der er fem faktorer til at opnå en smuk crema: bønnerne, kværnen, stampningen, trykket og temperaturen. På fuldautomatiske espressomaskiner behøver du ikke bekymre dig om disse variabler, selvom du stadig kan prøve dig frem og udforske forskellige resultater. På en semiautomatisk espressomaskine er det dig, der styrer showet, og du kan nyde processen med at perfektionere et shot af mørk magi toppet med crema. Lad os se, hvordan det virker:
Hvilke bønner er de bedste til espressocrema?
Friskristede bønner afgiver olie og gasser, der hjælper med at danne et dejligt tykt lag af espressoskum. Det er ikke altid muligt, men hvis du bruger bønnerne kort efter, de er blevet ristet, er de ideelle til den perfekte cremakonsistens. Flere og flere kaffebarer rister deres egne kaffebønner for at kunne servere espresso med den mest eftertragtede crema til kunderne. Selv derhjemme kan du kværne dine bønner lige før brygning, så alle de værdifulde ingredienser, olier og aromaer forbliver intakte. Vidste du, at Robusta-kaffebønner giver dig den fyldigste crema? Prøv at blande nogle søde, glatte Arabica-bønner i for at finde din drømmeblanding. Udforsk de forskellige typer kaffebønner >
Tip: Sørg for, at vandet ikke er for blødt. Hvis du bor i et område med blødt vand, kan det være en god ide at bruge flaskevand.
Sådan vælger du den rigtige kværn
Kværnstørrelsen til bønnerne er nøglen til at producere naturlig crema. Hvis kværnen er for grov, og vandet løber for hurtigt igennem, vil kaffen udtrækkes for lidt, og din crema vil blive tynd og svag. Hvis den er for fin og kaffen overtrækkes, bliver din crema ujævn og mørk. Prøv forskellige kværnstørrelser for at finde den rigtige til din espressomaskine og den type kaffe, du bruger. Vores KitchenAid-kaffekværn har 70 indstillinger, fra meget grov til ekstra fin, så du kan eksperimentere med de finere espressokværne for at få det korrekte flow. Udforsk, hvordan du maler kaffe derhjemme >
Din hemmelighed til en fast og jævn stampning
Stampning er, når man trykker ned på den formalede kaffe i espressomaskinens portafilter med et værktøj, der kaldes en stamper. Det sikrer, at vandet flyder jævnt og ensartet gennem din kaffe – med en fyldig crema som prikken over i'et! Portafilteret til den semiautomatiske KitchenAid-espressomaskine er specielt designet med en unik, flad bund, så stampningen bliver imponerende ensartet og tæt. Den har forsænkede hældetude og er 58 mm i diameter til professionelt brug, hvilket hjælper med at opretholde optimal varme under hele udtrækningen. Du er fuldt udstyret og klar til at udtrække de lækreste espressoer med perfekt espressoskum.
Lær, hvordan du laver espresso derhjemme
Det perfekte tryk til espressoskum
Du får kun crema med en espressomaskine, da det er en hurtig bryggemetode ved højt tryk. Eksperter anbefaler et pumpetryk på mindst 9 bar. Hvad er en bar? Godt spørgsmål. Det er en måling af det atmosfæriske tryk, som den formalede kaffe udsættes for. Varmt vand pumpes ind i trykkammeret, hvor det komprimeres til ca. 8 eller 10 gange det normale atmosfæriske tryk. Dette tryk er afgørende for at få en smagfuld bønneudtrækning og et tykt, fyldigt espressoskum. Espressomaskiner fra KitchenAid giver forinfusion ved lavt tryk og har en italiensk pumpe på 15 bar, der giver dig optimalt tryk til udtrækning. Det betyder, at du nemt kan lave et espressoshot med smuk crema på toppen. Det er helt sikkert noget, du kan føje til din liste over færdigheder.
Hold den varm! Sådan opretholdes temperaturen hele vejen igennem
Den sidste brik i espresso- og crema-puslespillet er temperaturen. Vandet skal være varmt nok til at kunne karamellisere sukkerindholdet i kaffen, men ikke så varmt, at det ødelægger den fantastiske smag. Det optimale temperaturområde for espresso er mellem 92 og 96 °C.
ThermoCoil-teknologi og intelligente sensorer sikrer hurtig opvarmning og opretholder den helt rigtige temperatur under hele processen. Så du ikke behøver vente på din espresso. Perfetto!
illy og KitchenAid er partnere inden for espresso
KitchenAid er gået sammen med illy, den elskede italienske kaffevirksomhed, om at skabe en autentisk espressooplevelse til hjemmet. Alt, hvad du har brug for, er inkluderet: Fremragende espressomaskiner og kaffe med italiensk DNA. Et udvalg af illys arabica-bønner fås i øjeblikket i et bryggesæt, der leveres med KitchenAid-espressomaskiner i en begrænset periode. Det indeholder bl.a. den nye Arabica Selection Brasile Cerrado Mineiro, den første kaffe, der udelukkende stammer fra regenagri-certificeret regenerativt landbrug. Glæde i hver eneste tår.
Rachel Thomas
— Mum and KitchenAid fan
I’m a busy parent and writer who loves the buzz of creativity — and coffee — to get me through life! I jump straight into new trends and techniques and enjoy sharing my experiences online.