Vejledning til portafiltre for espressofans
min. læsning
11 december 2024
Portafiltre, der anvendes af baristaer, er enheder af rustfrit stål, der passer perfekt ind i en espressomaskine. Her er alt, hvad du nogensinde har ønsket at vide om portafiltere og filterkurve. Disse små kafferedskaber er nok de vigtigste dele af den højt værdsatte espressomaskine til hjemmet, så lad os lære dem at kende!
Vejledning til portafiltre for espressofans
- Hvordan får man den perfekte espresso?
- For det første, hvad er et portafilter?
- Espressomaskine – Artisan
- Hvorfor er det vigtigt at stampe
- Portafilterkurve til et eller to shot
- Skal jeg vælge en portafilterkurv med dobbelt- eller enkeltvægskonstruktion?
- Hvorfor er et portafilter 58 mm i diameter?
- Hvor fin skal kaffen være for at brygge espresso?
Hvordan får man den perfekte espresso?
Baristaer har mange tips og tricks til at brygge den perfekte espresso, men i sidste ende er det opbevaringen af den kværnede kaffe i espressomaskinen, der er hjertet i et lækkert shot. Portafilteret, portafilterkurven og den måde, du trykker (stamper) den kværnede kaffe i kurven, kan være afgørende for din espresso. Lær, hvordan du laver espresso derhjemme >
For det første, hvad er et portafilter?
Portafilteret (også kaldet en ”portaholder”) er enheden med et håndtag, som espressomaskinen pumper vand i. Portafilterkurven, som indeholder kværnet kaffe, sidder inden i. Lad os være ærlige, vi har alle set baristaer indsætte portafilteret i maskinen med håndtaget og ønsket, at vi kunne få lov at prøve. For at opnå en perfekt espresso-udtrækning skal du bruge ensartet formalet kaffe og trykke den jævnt ned i portafilterkurven (kaldet ”stampning"). For at gøre dette vigtige trin så nemt som muligt at udføre korrekt derhjemme, har vi givet portafilteret på vores espressomaskiner en unik flad bund. Den har forsænkede hældetude, så du har et stabilt fundament til at presse kværnet ned på og opnå en ensartet stampning. Se espressomaskinen >
Hvorfor er det vigtigt at stampe
Hvad er der så vigtigt ved stampning? Godt, jævnttrykket kaffe skaber modstand, så vandet skal arbejde hårdt for at komme igennem. Det dannede tryk trækker de dyrebare olier ud af kaffen, hvilket giver den intense, autentiske espressosmag.
Hvis grumset er ujævnt, finder vandet hulrum og bevæger sig gennem dem i stedet for at udtrække smagen, så bryggen bliver smagløs og vandet. På den semiautomatiske KitchenAid-espressomaskinehar portafilterkurvene et indhak, der markerer højden på en ideel dosis efter stampning. Det er let! Intet gætværk.
Elsker du crema? God stampning er også nøglen til at få et dejligt gyldenfarvet skum oven på dit shot. Se, hvad crema er i kaffen?
Vælg størrelsen på din portafilterkurv
Størrelsen på den kaffefilterkurv, du vælger, afhænger af, hvilken type espresso du er i humør til. Hvis du drikker ren espresso, skal du sandsynligvis vælge én enkelt kurv. Hvis du har lyst til en cappuccino eller en latte, laves de enten med et eller nogle gange med dobbelt shot, med dampet mælk og mælkeskum ovenpå. Flat white er traditionelt lavet med et dobbelt shot, så brug kurven til dobbelt shot. Find ud af, hvordan du skummer og damper mælk >
Skal jeg vælge en portafilterkurv med dobbelt- eller enkeltvægskonstruktion?
Der findes to typer filterkurve til KitchenAid-espressomaskiner: Kurve med dobbeltvægskonstruktion (eller tryksatte) og kurve med enkeltvægskonstruktion (ikke tryksat). Dit valg afhænger af, hvor meget kontrol du ønsker under bryggeprocessen. Sådan fungerer det:
Begynderens valg: Kurve med dobbeltvægskonstruktion er under tryk for at give en mere ensartet udtrækning og er ideelle til begynderbaristaer. Det betyder, at selv formalet kaffe, en mindre præcis maling eller en lettere ujævn stampning stadig kan give dig god udtrækning og en dejlig kop espresso.
Ekspertens valg: Kurve med enkeltvægskonstruktion giver dig mere kontrol, så du selv kan bestemme stampetrykket mv. og få mere fyldige shots. Kaffeelskere foretrækker denne type filterkurv, da den giver mere kontrol. Du kan eksperimentere for at finde den bedste kværn til din maskine og dine bønner, så du får den mest fyldige smag og konsistens. Selv hvis du er nybegynder, kan du prøve med denne kurv. Du bliver professionel på ingen tid.
Hvorfor er et portafilter 58 mm i diameter?
Det populære portafilter i kommerciel stil på 58 mm i diameter er et af de mest traditionelle og holdbare elementer i brygningen af espresso. Grunden til, at det har denne størrelse i stedet for en mindre, er, at det holder på temperaturen og fordeler varmen godt under udtrækningen. KitchenAids portafiltre er designet med forsænkede hældetude og har en praktisk, flad bund, der gør det nemmere og mere stabilt at stampe, så du kan opnå den bedste smag og crema.
Hvor fin skal kaffen være for at brygge espresso?
Din udvalgte kaffe skal males fint for at lave espresso med en smuk smag og tekstur. Både fuldautomatiske og semiautomatiske KitchenAid-espressomaskiner har en integreret kaffekværn, så du kan få superfrisk, formalet kaffe fuld af naturlig smag. Til espresso skal der bruges en kværnstørrelse 55-70 – konsistensen skal være som stødt kanel. Du kan justere kværnstørrelsen manuelt, hvis espressoen er lidt for tynd eller skarp, indtil smagen er helt perfekt. Velbekomme!
Victoria Woodward
— Madlavningsentusiast fra Storbritannien
Hej, jeg er skribent, bor i Brighton og er mor til to. Jeg er en ivrig bager – selvom jeg kører mere på entusiasme end på talent – og jeg elsker at dele madideer, trends og tips, når jeg lærer noget nyt.