3 vigtige tips til at lave din egen pizzadej
5 minutters læsetid
29 april 2024
Pizza. Næsten alle kan lide pizza, og alle har deres favorit. Men selvom det er utroligt nemt at bestille en med pepperoni fra dit foretrukne pizzeria fredag aften, er der bare noget utroligt tilfredsstillende ved at spise en pizza, som du selv har lavet fra bunden. Vil du lave din egen pizza i restaurantkvalitet derhjemme? Så husk disse tre vigtige tips, og lad din KitchenAid-køkkenmaskine overtage noget af arbejdet.
3 vigtige tips til at lave din egen pizzadej
Alle opskrifter til pizzadej har det samme grundlag. Men ikke alle typer mel eller gær er ens
Pizza er en ægte klassiker fra det italienske køkken. Den italienske måde at lave mad på handler om enkle opskrifter og fantastiske ingredienser. Og det er det, pizza handler om. Pizzadej er lavet af kun fire ingredienser: Mel, vand, gær og salt – nogle gange med et stænk olivenolie, hvis det foretrækkes. To af disse ingredienser kræver lidt overvejelse. Først og fremmest: melet. Du bør vælge det med omhu. Hvorfor? Fordi det påvirker din pizza på flere måder, end du måske tror. Lad os se på dine muligheder.
Mel til pizzadej
Hvedemel - Mange mennesker bruger almindeligt mel til at lave pizzadej. Det ses i mange opskrifter, og du kan købe det stort set hvor som helst. Du har sikkert allerede noget i dit skab. Almindeligt mel indeholder en god mængde protein og er nemt at håndtere. Men vil det give den mest sprøde bund? Sandsynligvis ikke. Ikke desto mindre er det en udmærket løsning. Det giver en god pizza med en god balance mellem blødhed og struktur.
Brødmel - Vil du have en pizzabund og -skorpe, der kræver lidt mere, når du tygger den? Så skal du vælge brødmel. Det har et højere proteinindhold, så du kan opbygge mere gluten og ende med en bund og skorpe, der har en god størrelse, er lidt sejere og tættere.
00-mel - Også kendt som: Den hellige gral inden for mel. Og med god grund. Det er fint malet og har et lavt proteinindhold og vil forvandle skorpen og bunden til ren magi. Utroligt blød, men delikat og tynd. Det er ikke så underligt, at det er guldstandarden i Italien.
Gær til pizzadej
For det andet: gæren. Dit valg af gær afhænger af et par ting. Hvor meget tid vil du bruge på at lave din pizza? Hvordan skal skorpen og bunden smage? Og vil du bruge en traditionel eller hurtig metode? Lad os se på dine muligheder:
Aktiv tørgær - Masser af pizzadej laves med aktiv tørgær. Det er et populært valg. Vil du bruge den i din pizzadej? Først skal du aktivere gæren med varmt vand – en temperatur på mellem 35 og 40 °C er fint. Derefter skal det blandes med mel og andre ingredienser.
Hurtiggær - Det minder meget om aktiv tørgær, men er lidt mere praktisk. Det er ikke nødvendigt at aktivere det med varmt vand. Det kan drysses direkte ned i dejen.
Frisk gær - Frisk gær er ikke så almindeligt at bruge, men nogle pizza-entusiaster bruger aldrig andet. Hvorfor? Fordi det giver en fyldigere og mere robust smag.
Surdejsstarter - Har du prøvet pizza med en tydelig, let syrnet smag og en lidt sejere, mere rustik tekstur? De er lavet med en surdej, en naturligt fermenteret kultur af frisk mel og vand. Da gæringsprocessen kræver tid og tålmodighed, er det mere et hævemiddel til særlig brug. Men det er ventetiden værd. Din pizzadej får den unikke surdejssmag.
Æltning, hævning og udstrækning: nøglen til tilberedning af pizzadej
Det er ikke bare utroligt tilfredsstillende at lave din egen dej fra bunden; det er også et lækkert udgangspunkt for en autentisk, hjemmelavet pizza. Du finder hurtigt ud af, at købepizza ikke længere kan hamle op med det. Men før du får fingrene i dejen, så lad os lære lidt mere om teorien bag de tre vigtigste trin i tilberedningsprocessen: æltning, hævning og udstrækning.
Æltning af din pizzadej
Du kan ikke lave fantastisk pizzadej uden at ælte den korrekt. Det er nemlig den måde, du opbygger dejens glutenstruktur på og giver den elasticitet og styrke. Mens æltning med hånden også kan noget, kræver det dog en hel del arbejde og færdigheder. Så hvorfor ikke lade din KitchenAid-køkkenmaskine og Dejkrog stå for æltningen? Brug dejkrogen ved lav hastighed. På den måde har du hænderne fri til at fokusere på dine toppings.
Hvordan ved du, hvornår du skal stoppe med at ælte? Først og fremmest skal du altid følge den æltetid, der er nævnt i opskriften. Men hvis du er i tvivl, skal du lave en glutentest. Det er et hurtigt trick, der hjælper dig med at finde ud af, om dejen er æltet tilstrækkeligt. Tag et lille stykke dej, og stræk den forsigtigt. Når du trækker, bør dejen blive tyndere og tyndere uden at gå i stykker. Hvis du når det punkt, hvor dejen er så tynd, at lyset kan passere igennem det, så er din dej klar.
Hævning af din pizzadej
Hævning af din pizza påvirker smagen af og teksturen på pizzabunden. Men det er ikke nødvendigvis lige ud af landevejen. Den bedste hævemetode afhænger af et par ting. Hvilket gær bruger du? Hvilken slags pizza vil du lave? Og hvornår skal den spises? Der er to måder at lade en pizzadej hæve på:
Et varmt sted
Skal det gå hurtigt? Så bør dette være din foretrukne metode. Dæk dejen til, og sæt den et lettere varmt og fugtigt sted. Varmen hjælper gæren i gang, mens fugtigheden forhindrer dejen i at tørre ud. Har du en brødskål? Så brug den. Den er det perfekte sted at lade dejen hæve.
I køleskabet
Hvis du ikke har travlt, kan du prøve at lave pizzadejen hæve i køleskabet. Det tager lidt mere tid, men den langsomme gæring vil frembringe mere komplekse smagsvarianter og producere en lidt sejere og mere luftig tekstur. Du skal blot lægge dejen i en skål, dække den med husholdningsfilm og lade den hæve i køleskabet i mindst 24 timer.
Udstrækning af pizzadejen
Når det er tid til at udstrække din pizzadej, er der kun ét tip, du skal huske på. Hold dig langt væk fra kagerullen. Den presser kun luften ud af dejen, så du får en tæt, hård tekstur. Brug en af disse teknikker i stedet:
Enkel udstrækningsmetode
Læg dejen midt på en melet overflade. Pres først dejen flad med hænderne. Tryk derefter forsigtigt ned på dejen fra midten mod kanterne med håndfladerne. Den skal ikke gå i stykker, så gør det forsigtigt og skånsomt uden at bruge fingerspidserne. Mens du trykker på den, skal du dreje dejen fra tid til anden for at bevare en ensartet tykkelse.
Knometoden
Smør først dine hænder med olie. Læg derefter forsigtigt pizzadejen på knoerne, og løft den op til øjenhøjde. Mens du holder dejens vægt med knoerne, skal du langsomt bevæge hænderne fra hinanden og strække dejen ud.
Ratmetoden
Her lader vi tyngdekraften gøre arbejdet. Den strækker og styrker dejen naturligt. Du skal bare samle pizzadejen op ved kanterne og holde den som et rat. Mens du drejer den rundt, skal du forsigtigt knibe langs kanterne.
Samling og bagning af din pizza – giv den fuld skrue med toppings, og fyr op for varmen
Når din pizzadej er færdig med at hæve, og din ovn er varm, er du klar til den store finale: samling og bagning af din pizza.
Sammensæt den perfekte pizza
Først skal du smøre et rigeligt lag tomatsauce oven på din pizzabund. Den fyldige, syrlige smag af tomater er et godt grundlag for en autentisk pizza. Vil du lave din sauce fra bunden? Så prøv denne klassiske marinarasauce. Den er lækker, enkel og fyldt med smag.
Og så til dine toppings. Hvis bunden er sprød, og saucen er smagfuld, behøver en pizza ikke meget mere end en smule ost. Men du kan putte lige det på, du vil. Fra klassiske kombinationer med champignon eller prosciutto til mere eventyrlige toppings som kylling tikka masala eller en kombination af pære og blåskimmelost.
Bagning af din pizza
Hvad er nøglen til at bage en hjemmelavet pizza, der er lige så god som en pizza fra dit foretrukne italienske pizzeria? En brændende varm ovn. Pizzaer elsker varme. Jo varmere, jo bedre. Så uanset om du bruger en klassisk ovn, en udendørs grill eller en pizzaovn, skal du altid forvarme den til den anbefalede indstilling – normalt ca. 260 °C for en ovn og 400 °C for en pizzaovn – med bagepapir eller pizzasten indeni. Læg derefter din pizza på det varme bagepapir eller pizzasten for at få en ensartet tilberedt, sprød bund og boblende ost ovenpå.
Er du i humør til pizza? Prøv disse opskrifter på hjemmelavet pizza
Nu, hvor du forstår det grundlæggende, er du klar til at lave nogle lækre hjemmelavede pizzaer. Uanset om du er i humør til en klassisk pizza eller en mere eventyrlysten pizza, så vil disse opskrifter på smagfulde pizzaer helt sikkert tilfredsstille din appetit.
KitchenAid-kok
— Vi deler vores passion for at kreere
Hos KitchenAid forener vi mennesker, der elsker at lave mad, bage, brygge og kreere. I mere end 100 år har KitchenAid arbejdet på vegne af hver eneste skaber derude. Vores ikoniske værktøjer er skabt med dig i tankerne, åbner døren til nye muligheder og hjælper dig med at få mest muligt ud af at kreere.