Sådan laver du kartoffelmos med en køkkenmaskine
6 minutters læsetid
10 december 2024
Mos går aldrig af mode. Kartoffelmos er nem, fyldig og giver dig lyst til mere, og så gør den enhver middag til en fryd. Nogle af os kan bedst lide at holde den ren, glat og cremet, mens andre kan lide den lidt grov og fuld af tilsatte smage som sennep eller purløg. Hvilket hold er du på? Lav din helt egen kartoffelmos, få tips og råd til, hvordan du opbevarer og bruger rester af kartoffelmos lavet på en køkkenmaskine. Klar? Lad os mose!
Sådan laver du kartoffelmos med en køkkenmaskine
Sådan laver du kartoffelmos i en køkkenmaskine
Ingredienser, du skal bruge:
1,3 kg bagekartofler eller voksagtige kartofler 1½ tsk havsalt 177 ml (¾ kop) fløde 3 spsk usaltet smør ¾ tsk friskmalet sort peber
Redskaber
KitchenAid-køkkenmaskine Fladpiskertilbehør – Dørslag
Portion
Giver 9 portioner
Trin 1. Kog kartoflerne
Skær kartoflerne i tern med eller uden skræl, afhængigt af din præference. Læg dem i en stor gryde, og dæk dem med koldt vand til 5 cm over toppen af kartoflerne. Tilsæt 1/2 tsk havsalt og bring vandet i kog. Skru ned til lav varme, og lad det simre indtil kartoflerne er lette at stikke i med en gaffel, ca. 15 til 20 minutter. Lad dem dryppe af i et dørslag.
Trin 2. Kartoffelmos
Varm fløden i en lille gryde til den er lun, men ikke for varm. Tilsæt de kogte kartofler og smørret i skålen på køkkenmaskinen, og sæt køkkenmaskinen på hastighed 2. Tilsæt fløden, ca. 60 ml ad gangen, indtil kartoflerne er cremede, og øg hastigheden 1-2 indstillinger med hver tilføjelse. Pisk kartoflerne, indtil de er lige ved at nå den ønskede konsistens.
Trin 3. Tilsæt smag
Vend tilbage til hastighed 2 og krydr med resten af saltet og den sorte peber. Tilføj eventuelle ekstra ingredienser du har lyst til, som sennep, hvidløg, ost eller urter, og bland det hele sammen.
Hvilket KitchenAid-pisketilbehør er bedst til mos?
Det mest populære KitchenAid-tilbehør til kartoffelmos er fladpiskeren eller dejmixeren. Begge kan mose kartofler uden at overarbejde dem, så du ikke ender med klistrede, klæbrige kartofler. Hvis du foretrækker en pisket konsistens, skal du skifte til trådpiskeriset efter at have pisket kartoflerne for at få en let, luftig konsistens. Pas på, at du ikke overarbejder dem.
Bedste smage at tilføje til kartoffelmos
Kartoffelmos kan forvandles med djævelsk lækre tilføjelser. Er den nogen, der vil have ostemos? Peberrodsmos? Eksperimentér med forskellige oste, hvidløg, urter, løg, blomkål, charcuteri-kød og saucer for at finde din perfekte kartoffelmos. Prøv at blande og matche ingredienser for at forbedre din opskrift på hjemmelavet kartoffelmos. Et par gode ideer:
Grøntsager: bagt hvidløg, rå hvidløg, forårsløg, skalotteløg, karamelliserede løg, peberrod, blomkål.
Urter: purløg, persille, rosmarin, salvie, timian, dild.
Krydderier: hvid peber, hvidløgspulver, løgpulver, kryddersalt, paprika, sennepspulver, cajun-krydderi, spidskommen.
Oste: parmesan, Gruyère, gedeost, blåskimmelost, feta, røget gouda.
Saucer & væsker: kærnemælk, creme fraiche, peberrodssauce, brunet smør, kyllinge- eller oksefond, dijonsennep.
Kød: bacon, pancetta, prosciutto.
Sådan opbevarer du hjemmelavet kartoffelmos
Opbevar rester af mosen i en lufttæt beholder i køleskabet i op til 3 dage. Eller du kan putte dem i fryseren i op til et år, selvom frostbrand kan udvikle sig, jo længere de er frosset ned. Et par nyttige bemærkninger om opbevaring:
I køleskabet: Opbevar i et lufttæt miljø, som en plastikbeholder, en pose med lukning eller film. Hvis din beholder ikke har den rigtige størrelse, kan du lægge lidt film på overfladen af kartoffelmosen, før du sætter den på køl.
I fryseren: Opbevar i en lufttæt beholder. Alternativt kan du øse små portioner af kartoffelmos ud på en bageplade beklædt med bagepapir. Kom pladen i fryseren, utildækket, indtil stykkerne fryser. Læg dem i en stor plastikpose med lukning og opbevar dem i fryseren i op til 1 år.
Ideer til opskrifter med kartoffelmos
Overskydende kartoffelmos kan tilsættes til masser af retter og måltider. Shepherd’s pie (med lam), Cottage pie (med oksekød) eller fiskepie er klassiske måder at bruge kartoffelmos på. Din mos er perfekt dagen efter til 'Bubble & squeak', når den steges til den syder med kål, spirer, løg eller bacon. Kartoffelmos giver også en sød, blød tekstur til kartoffelboller og brød, så prøv at inkorporere den i dine opskrifter. Kylling og dumplings er hurtige og lækre, når du laver dem af kartoffel-dumplings i stedet for med mel. Du kan også tage panerede kartoffelkugler og friturestege dem til kroketter. Lækkert! Andre populære opskrifter med mos er:
01. Opskrifter på Shepherd's pie
Gulerødder, selleri, rosmarin... Shepherd's eller Cottage Pie er en ægte vintervarmer – prøv opskriften.
02. Opskrifter på kartoffelmos med hvidløg
Lav din mos med hvidløg, og brug den som lækkert tilbehør eller i hovedretten.
03. Mos af søde kartofler med pekannødder
Var der nogen, der foreslog mos med ahornsirup og muskatnød? Absolut.
Eksperttips til at lave kartoffelmos i en køkkenmaskine
Selvom det er ret simpelt at lave mos i en køkkenmaskine, er her et par tips at huske på:
Tips til ekstra luftighed
Hold dig til bagekartofler. Deres melede konsistens nedbrydes let, hvilket kræver mindre arbejde, når de skal tilberedes og moses. Det gør mosen lettere.
Skyl kartoflerne. Før du koger kartoflerne, skal de skæres i tern og skylles under koldt vand, indtil vandet løber klart. Når de er kogte og afdryppede, skylles de igen under varmt vand i 30 sekunder, før du moser dem. Skylningen minimerer stivelsen.
Tips til en ekstra cremet konsistens
Yukon Gold-kartofler har en tættere konsistens end bagekartofler, hvilket kan give en mere cremet mos. De tager længere tid at koge og mose, hvilket frigiver mere stivelse i din ret og giver en tæt, men fyldig og smøragtig konsistens og smag.
Tips til forebyggelse af klæbrighed
Undgå kartofler med lavt indhold af stivelse og højt indhold af fugt, og sørg for, at de tilberedes og koges korrekt.
Efter du har valgt dine kartofler, skal du sikre dig, at de er renset ordentligt og skåret i stykker af samme størrelse, inden du koger dem.
Tips til forebyggelse af udkogte kartofler
Lad være med at koge dem kraftigt. Du skal bringe vandet i kog og derefter lade det simre let.
Sørg for, at det kogte vand drænes helt, og at du ikke tilsætter for meget mælk eller fløde.
Hvis kartoffelmosen er flydende, kan du prøve med et fortykningsmiddel som mel eller majsstivelse.
Behold kartoffelmos på menuen
Når du først har lært at lave kartoffelmos hjemme med dine favoritkartofler, en god opskrift og en køkkenmaskine, er der ingen ende på mulighederne. Du vil foretrække det, i stedet for færdiglavet mos fra butikkerne, og du kan altid få mest muligt ud af eventuelle rester med enkle opskrifter senere på ugen. Der er intet madspild, når det kommer til lækker mos.
KitchenAid-kok
— Vi deler vores passion for at kreere
Hos KitchenAid forener vi mennesker, der elsker at lave mad, bage, brygge og kreere. I mere end 100 år har KitchenAid arbejdet på vegne af hver eneste skaber derude. Vores ikoniske værktøjer er skabt med dig i tankerne, åbner døren til nye muligheder og hjælper dig med at få mest muligt ud af at kreere.