Café au lait vs. latte: Hvad er forskellen?
5 min. læsetid
03 september 2024
Det er sket for os alle. Du går ind på det smarte nye kaffested, kun for at stå og stirre uforstående på det minimalistiske menukort. Espresso, okay. Americano, nemt. Men latte vs. café au lait? Hvad er forskellen? Når baristaen bliver utålmodig, bestiller du i al hast: "Latte, tak!" Hvor forskellige kan de være?
Faktisk temmelig meget! De kan variere fra bryggemetode til smag og præsentation. Med denne praktiske guide vil du snart kunne imponere dine kaffeelskende venner, når du tilbyder dem noget at drikke derhjemme.
Café au lait vs. latte: Hvad er forskellen?
Oprindelse – hvor kommer disse drikkevarer fra?
Hvis du undrer dig over, hvad der er i en café au lait eller caffè latte, skal du bare kigge på deres navne. Udtrykkene café au lait og caffè latte betyder grundlæggende det samme – kaffe med mælk.
Café au lait har sin oprindelse i Frankrig helt tilbage i det 17. århundrede. Adelen drak den, og den blev hurtigt populær og bredte sig fra de trendy caféer i Paris til resten af Europa.
Latte kan spores tilbage til Italien, hvor den siges at have været en populær drik til morgenmaden i hjemmene på halvøen. Historien er en smule uklar, men de fleste kaffeelskere mener, at dens popularitet steg, da espressomaskiner blev mere almindelige i det 20. århundrede.
Tip: Drikkens fulde navn er faktisk "caffè latte", hvor latte betyder mælk på italiensk. Så hvis du befinder dig i Rom, skal du huske at bede om en caffè latte, fordi en spøgefuld barista måske kan finde på at give dig et glas nærende mælk i stedet for kaffe.
Bryggemetoder til latte og café au lait
Er der forskel på bryggemetoden? Jep! En caffè latte er altid en espresso-baseret drik, mens café au lait laves med stærk, rygende varm kaffe brygget på den måde, du ønsker.
Sådan tilbereder du kaffe til caffè latte
Den italienske latte har espresso som grundlag. Den laves ved hurtigt at presse en lille mængde næsten kogende vand gennem fint malet kaffe under stort tryk. Det skal gøres med en espressomaskine med en pumpe i stedet for manuelt.
Espresso-brygning har helt sin egen kultur med mange små nuancer og teknikker, man kan mestre, for at opnå den perfekte smag, mundfornemmelse og eftersmag. I lang tid var det den ultimative luksus at have sin egen espressomaskine derhjemme. Nu er det en lettilgængelig måde at forkæle sig selv på, der kan nydes hver dag.
KitchenAids udvalg af espressomaskiner til hjemmet giver dig mulighed for at bestemme. Du kan vælge en fuldautomatisk espressomaskine, hvor du bare trykker på en knap og får serveret den perfekte kop kaffe, præcis som du vil have den. Eller hvis du har lidt af en barista i maven og ønsker at male kaffe, stampe den og selv komme mælken over din latte, så er en semiautomatisk espressomaskine det rette valg for dig.
Sådan tilbereder du kaffe til café au lait
Du kan brygge din kaffe til café au lait, lige som du vil. Nogle populære muligheder er:
Stempelkande (cafetière) - Formalet kaffe overhældes med vand og sis med et filter og giver en stærk kop kaffe
Kaffemaskine - Varmt vand løber konstant gennem formalet kaffe i en tragt med filter
Hældemetode - Som med kaffemaskinen hældes der vand over formalet kaffe for at opnå et robust resultat
Espresso - Du kan også brygge en café au lait med et perfekt shot fra en espressomaskine til hjemmet.
Tilsætning af mælk til din café au lait eller latte
Når man taler om mælk, er det den store forskel mellem disse drikkevarer! En café au lait er ganske enkelt kombinationen af kaffe med dampet (opvarmet) mælk, hvilket giver den en behageligt afrundet og jævn fornemmelse. Mælk blev traditionelt opvarmet i en gryde på komfuret og blandet direkte med kaffen i koppen i forholdet 50/50, uden at der skulle smart skum på toppen.
En latte har derimod et fløjlsblødt lag luftet mælk for at opnå det karakteristiske fine skum (kaldet mikroskum). Den laves af 2/3 dampet mælk og ⅓ skum med dampdysen på en espressomaskine. Så får man en drik med en luftig konsistens øverst.
Sådan serveres café au lait og caffè latte
For at supplere smagsprofilerne for disse lækre kaffedrikke serveres de på traditionelle måder. Hold øje med:
Latte serveret i et højt glas, som viser drikkens flotte lag
Café au lait serveret i en klassisk kaffekop med en underkop og ske.
Tip: På nogle caféer serveres de begge i en kort cappuccino-kop. Det betyder, at en café au lait nemt kan forveksles med en cappuccino. Så hvordan kender du forskel på café au lait og cappuccino? Se på skummet. En cappuccino har luftigt skum, mens en café au lait har god, gammeldags varm mælk.
Latte-kunst og en smuk præsentation
Har du hørt om latte-kunst? Selvfølgelig har du det. Det er altid sjovt at dreje hovedet og se på mønstrene på overfladen af din latte.
Mange dygtige baristaer ved nøjagtig, hvordan de skal hælde mælken for at lave former på overfladen. Man kan deltage i kurser og workshops for at perfektionere denne kunstform, som nogle har gjort til noget helt særligt. De kan lave svaner, hjerter eller endda et besynderligt flatterende portræt af dig. At lave et stort nummer ud af det ved skranken er det ypperste inden for baristapræstationer.
Sådan kender du forskel på dem og andre kaffedrikke
Kaffe er en besættelse verden over, så der er utallige variationer af mælkeholdige kaffedrikke derude. Hvis du gerne vil lære dem godt at kende, kan du bruge denne smarte oversigt til at vælge en favorit. Næste gang kan du kende forskel på café au lait og flat white.
Cappuccino: En afbalanceret blanding af 3 lige dele espresso, dampet mælk og tykt skum, der giver en stærk kaffesmag med en cremet konsistens.
Macchiato: En intens espresso med en lille smule mælkeskum ("en klat"), der fremhæver den fyldige smag af espresso med et strejf af mælk.
Flat white: Fremstillet med et enkelt eller dobbelt espresso-shot og med et tyndt ("fladt") lag dampet mælk, der giver en cremet konsistens og en fremtrædende kaffesmag.
Latte: En lækker kop mælkeholdig kaffe lavet med et enkelt eller dobbelt skud espresso, masser af dampet mælk og et tyndt lag mikroskum ovenpå.
Café au lait: Kaffe brygget med en hvilken som helst metode hældes i en kop, hvorefter der afsluttes med en tilsvarende mængde varm mælk. Det er et klassisk 50/50-forhold, som du får serveret i en klassisk fransk kaffekop med en ske til.
Cortado: Det samme som en café au lait, men med espresso! Den er fremstillet af lige dele espresso og dampet mælk og har en jævn konsistens uden skum.
Breve: Et luksuriøst alternativ til en latte, hvor der bruges fløde (kaldet half-and-half i USA) i stedet for mælk for at få en fyldigere kaffeoplevelse.
Lav alle dine foretrukne espresso-drikke derhjemme
Nu, hvor du kan skelne dem fra hinanden som en ægte kaffekender, er det på tide, at du prøver at lave disse populære mælkeholdige kaffedrikke derhjemme. KitchenAids sortiment af espressomaskiner til hjemmet indbyder dig til at lave dine egne favoritter, fra latte til macchiato, præcis som du vil have dem. Se kollektionen, og kom i gang med at lave espresso-drikke, der smager af mere, iført dit mest komfortable tøj i dit eget køkken. Himmelsk.
KitchenAid-kok
— Vi deler vores passion for at kreere
Hos KitchenAid forener vi mennesker, der elsker at lave mad, bage, brygge og kreere. I mere end 100 år har KitchenAid arbejdet på vegne af hver eneste skaber derude. Vores ikoniske værktøjer er skabt med dig i tankerne, åbner døren til nye muligheder og hjælper dig med at få mest muligt ud af at kreere.