5 dejtyper
4 minutters læsetid
29 april 2024
Uanset om du vil bage sprøde croissanter eller smørbagte småkager, er en god dej kernen i alt bagværk. Når du bager dine yndlingskager derhjemme, er den helt rigtige dej fundamentet. Hvis du efterhånden kommer til at mestre disse fem dejtyper, vil du kunne lave stort set alle slags bagværk og droppe turen til bageren.
Hvilke køkkenredskaber og udstyr skal jeg bruge til at røre dej?
De grundlæggende redskaber til at lave dejopskrifter er enkle. Du skal bruge en paletkniv til at røre dejen, og en kagerulle til at gøre dejen så flad, som du vil have den. Det er sjovt at lave dej ved håndkraft, men det kan være hårdt arbejde. Det kan også tage længere tid at nå frem til det ønskede resultat på en ensartet måde.
To køkkenredskaber, der kan hjælpe med at røre dejen, er:
KitchenAid-køkkenmaskine med dejmixer hvis du laver en smørdej
Du kan vælge dem begge, alt afhængigt af madlavnings- og bageproces, størrelsen på dit køkken eller dine præferencer.
Sådan gør en dejmixer det nemt for dig
KitchenAid-dejmixeren til din køkkenmaskine gør denne proces supernem. De vandrette striber på dejmixeren gør det nemmere at skære og blende koldt smør jævnt i melet uden at overblande eller opvarme ingredienserne. Dette giver dejen en lækker, sprød konsistens.
Men denne alsidige bageassistent har flere tricks i ærmet. Den kan hjælpe dig med effektivt at røre dejen og derefter skifte over til at blande og mose fyldet til den kage, du drømmer om. Det er ikke nødvendigt at skifte til andet tilbehør.
Dejmixeren fås til:
Hvis du ikke har en dejmixer derhjemme, kan det flade piskeristilbehør bruges til at røre forskellige typer dej.
1. Smørdej
Et alsidigt valg til både søde og krydrede opskrifter. Smørdej er måske bedst kendt som dronningen af tærtedej. Det kommer nok ikke som en overraskelse for dig, at hemmeligheden bag at lave en fantastisk smørdej er ikke at spare på smørret. Når du blender store stykker smør ned i dejen, får du den dejlige konsistens med sprøde flager i hver eneste bid.
Sprød, luftig dej er fantastisk til hurtig bagning af kager. Følg opskriften nøje, for man risikerer let at ælte dejen for meget. Men bare rolig, det rette håndelag og lidt hjælp fra din KitchenAid-køkkenmaskine eller foodprocessor er alt, hvad du behøver.
Opskrift på smørdej til vintergalette
Prøv denne vintergalette med grøntsager og smuldret feta vintergalette,der er foldet smukt ind i en gyldenbrun, sprød tærtedej.
2. Mørdej
Denne rustikke dej er fantastisk til at lave tykkere, smuldrende lækkerier som f.eks. tærter, småkager og quicher. Det afbalancerede forhold, en del smør til to dele mel, gør den rustik, hvilket betyder, at der er mindre risiko for at ælte den for meget.
Denne lille fordel gør mørdej til den ideelle base for hjemmebagere, der er ved at lære at mestre håndværket.
Lær de grundlæggende trin til mørdej
Lær det grundlæggende i tre forskellige tærtedeje: pâte sablee, pâte sucréeog pâte brisée.
3. Butterdej
Lad os tale lidt om butterdej. Du er sikkert stødt på denne dejtype mange gange i lækre bageopskrifter. Butterdej handler om enkelhed. Det er den mest enkle form for lagdelt dej, det smukke resultat af at blande smør til en grunddej, hvis eneste ingredienser er mel, vand og salt.
Butterdej er det foretrukne valg til lækre tærtebunde og krydrede kødtærter, men lad dig ikke skræmme. Med hjælp fra din KitchenAid-køkkenmaskine kan du nemt lave noget, der kaldes en "hurtig butterdej". Det er lige så lækkert, men som navnet antyder, kræver denne dej lidt mindre arbejde og er mere rustik.
Pastel de nata (portugisiske cremetærter) med butterdej
Gør portugiserne stolte med en gylden, lækker pastel de nata.
4. Filodej
Denne lagdelte dej er som butterdejens kusine, der kommer på besøg fra Mellemøsten eller Balkan. Den bruges oftest til at svøbe dit yndlingsfyld i ultratynde lag af dej for at lave lækre baklava eller sprøde forårsruller.
Denne usyrede dej indeholder ikke et hævemiddel, så du kan strække den ud i papirtynde plader, der nemt kan lægges i lag. Når de enkelte lag er blevet lagt på, skal du pensle med lidt olie før næste lag for at sikre, at du får den karakteristiske sprødhed, som vi alle elsker i en god baklava. Ikke så mærkeligt, at filodejen er butterdejens yndlingskusine!
Løber tænderne i vand efter hjemmelavet baklava?
Prøv denne nemme opskrift på baklava, og få stillet lækkersulten.
5. Dej til vandbakkelser
Nogle mennesker kalder det cremefyldt dej, fordi der inde i den sprøde skal er et lille rum til enhver slags lækkert fyld, du kan forestille dig. Med vandbakkelsesdej er du kun begrænset af din egen fantasi, fordi den egner sig til både sødt og krydret fyld.
Noget overraskende laves vandbakkelsesdej ved at tilsætte æg til dejen. Den tykke og lækre, klæbrige blanding hæver derefter ved bagning, takket være damp. Det skaber den sprøde skal, der smuldrer på vejen ind til det lækre fyld, du har puttet i. Det eneste vanskelige er faktisk at beslutte, hvad der skal i.
Lær, hvordan du laver vandbakkelsesdej
Er du nysgerrig efter at lave forskellige typer af vandbakkelsesdej? At lære det grundlæggende ved vandbakkelsesdej vil gøre tingene lettere senere hen.
Rør dej med din foodprocessor
Hvis du begynder at føle dig lidt usikker på grund af al denne snak om køkkenmaskiner, så tag det helt roligt! Du kan stadig også lave perfekte kager med din trofaste og alsidige KitchenAid-foodprocessors hjælp.
Først skal du blende de våde ingredienser i et målebæger, så de er nemmere at hælde i processoren. Giv derefter de tørre ingredienser en hurtig tur i processoren, så de bliver blandet godt og er klar.
Nu er du klar til at tænde din processor og tilsætte de våde ingredienser lidt ad gangen, stille og roligt. Fortsæt med det, indtil dejen bliver en lækker elastisk kugle, der slipper skålens sider. Bliv ved med at tilsætte mel, hvis det virker lidt for fugtigt. Hvis den virker for tør, skal du tilsætte lidt vand.
Nu er dejen klar til at blive flyttet over på en overflade, der er drysset med lidt mel, for nu skal der æltes! Bearbejd dejen i ca. 30 sekunder, indtil den er ensartet og klar til brug. Du er godt på vej til din bedste bagning nogensinde!
Oplev det alsidige udvalg af KitchenAid-foodprocessorer.
KitchenAid-kok
— Vi deler vores passion for at kreere
Hos KitchenAid forener vi mennesker, der elsker at lave mad, bage, brygge og kreere. I mere end 100 år har KitchenAid arbejdet på vegne af hver eneste skaber derude. Vores ikoniske værktøjer er skabt med dig i tankerne, åbner døren til nye muligheder og hjælper dig med at få mest muligt ud af at kreere.