22 lækre suppeopskrifter, du kan nyde året rundt
3 min. læsetid
14 oktober 2024
Hurtig, sund snack eller et komplet, nærende måltid? Varm og beroligende eller kold og overraskende forfriskende? Suppe er alt det ovennævnte. Det er den ultimative all-rounder. Du kan holde det nemt og enkelt, eller du kan bruge topping som f.eks. friske urter, cremet ost eller sprøde croutoner, nødder og frø. Hvad end du vælger, er suppe en nem og velsmagende genvej til din daglige dosis grøntsager. Uanset om du er på udkig efter en beroligende skål fløjlsblød butternutsquash-suppe eller en frisk og iskold gazpacho, er du landet det helt rigtige sted. Hver af disse 22 smagfulde suppeopskrifter giver dig smag og nydelse til sidste skefuld.
22 lækre suppeopskrifter, du kan nyde året rundt
22 opskrifter på hjemmelavet suppe med grøntsager
1. Porre- og kartoffelsuppe
Kort liste med ingredienser. Hurtig at lave. Nem at skære og tilberede. Det bliver ikke nemmere at lave suppe. Pynt denne enkle, oplivende skål suppe med sprøde croutoner, tilsæt frisk persille, og nyd oplevelsen.
2. Butternutsquash-suppe
Denne dristigt farvede suppe har en så luksuriøs fylde og blødhed, at det føles som at få et kæmpe bjørnekram at spise den. Hvis du laver den i efterårs- og vintermånederne, når det er sæson for butternutsquash, får du mere smag. Du skal bare sørge for at stege butternutsquashen først – det bringer sødme og nøddesmagen endnu mere frem.
3. Tomatsuppe
Denne opskrift rammer altid plet. Den er god til en lækker middag såvel som en hurtig frokost. Suppen er naturligt sød og rig på smag. Alt sammen takket være et centralt trin i denne opskrift, hvor tomater, løg og hvidløg ristes i ovnen på forhånd. Tip til bedre tekstur: Vælg Roma-tomater, næste gang du tager i supermarkedet. De giver en fyldigere, mere robust suppe.
4. Suppe med tomat og stegt rød peber
Søde, modne tomater, ristede røde peberfrugter med røgsmag, balsamicoeddike og en flammende stærk pebersauce ... sød, salt, sur og krydret, alt sammen i én skål? Ja, denne vitaliserende suppe sætter fut under alle dine smagssanser. Servér den varm som en forret eller kold som en forfriskende gazpacho. I så fald skal du sørge for at afkøle den på forhånd i mindst en time i en lufttæt flaske eller beholder.
5. Grøntsagssuppe med broccoli og spinat
Hvis den hidsige grønne farve på denne nærende spinat- og broccolisuppe ikke fanger din opmærksomhed, vil dens smukt cremede, men alligevel jordagtige smag helt sikkert få dig til at spærre øjnene – og munden – op. Har du ikke frisk spinat ved hånden? Du kan sagtens bruge frossen spinat i stedet. Du kan endda bytte ud med courgetter eller porrer. Alle typer grønne grøntsager fungerer med denne opskrift.
6. Kyllingesuppe med tortilla og lime
Er det en forret eller en hovedret? En gryderet med kylling eller en drikkelig burrito? Denne lyse og stærke suppe kan lidt af det hele. Og den serveres med alle de mexicanske favoritter: saftig kylling, sprøde tortillachips, krydret grøn chili og syrlig lime. Top den med en cremet cheddarost og lækker avocado, og der har du den: En suppe, der varmer helt ind i sjælen.
7. Græskarsuppe
Opskrifter på græskarsuppe fås i alle former og størrelser. Denne her falder hører til i den hurtige og nemme kategori, men kan stadig alt det, en dampende skål suppe skal kunne. Den er blød og lækker og går lige i hjertekulen. Har du lyst til lidt ekstra knas? Drys med en håndfuld nødder og frø, og server med ristet brød.
8. Græskarsuppe med æble
Med denne forret samler hyggen sig øjeblikkeligt omkring spisebordet. De rige, jordagtige græskarsmage blander sig med den friske æblesødme, mens store drys stødt koriander, stødt spidskommen og knuste chiliflager tilfører suppen mere dybde og kompleksitet. En kombination af både salt og sødt – perfekt til en kold vinteraften.
9. Græskarsuppe med ingefær
Servér denne græskarsuppe med ingefær i små, let ristede og udhulede græskar. Den nænsomt krydrede, men friske og søde smag af græskar, ingefær og appelsinjuice vil forkæle alle dine sanser.
10. Gazpacho med agurk og yoghurt
Når dagene bliver varmere, og du ikke orker at spise et helt måltid (og da slet ikke lave et), skal du vælge denne nemme gazpacho-opskrift. Den er dejlig kølig, rig på urter og yoghurtbaseret – perfekt til at stille den lette appetit på varme sommerdage.
11. Tomat-gazpacho
Denne iskolde spanske klassiker er den nemme løsning på en varm sommerdag. Opskriften starter med en bunke saftige tomater og en blender. Og den slutter 10 minutter senere, hvor du nipper til et glas af denne forfriskende, klare, røde tomatsuppe. Tip: Lad tomaterne solbade lidt. Når du smider dem i din blender, helt varme fra solens stråler, frigiver de deres olier og smagsvarianter mere optimalt.
12. Rødbede-gazpacho
Har du inviteret gode venner til middag, og leder du efter en fantastisk forret? Dette lyserøde tvist på den klassiske gazpacho vil skabe den rette stemning. Fremhæv den flotte lyserøde farve ved at servere den i smarte glas – ikke skåle – og top den med en subtilt saltet gedeostemousse.
13. Grøn gazpacho
Man skal aldrig bedømme en suppe ud fra dens farve. Men i dette tilfælde kan du trygt gøre det. Den smager lige så munter og krydret, som den ser ud. Takket være sprød agurk, bladgrøntsager og friske urter. Et stænk af syrlig lime og to spsk. olivenolie vil forvandle denne kolde suppe til en favorit blandt køkkenets frembringelser.
14. Linsesuppe
Sommerens lækreste høst er blevet til en skøn blanding af røde linser, en bunke aromatiske krydderier og en konserveret citron, der forvandler dette kludetæppe af grøntsager til en dybt tilfredsstillende suppe inspireret af Mellemøstens smage. Arbejd dig frem til bunden af denne lækre, beroligende skål suppe med en ske og et fladbrød eller naan.
15. Fransk løgsuppe
Hemmeligheden bag denne geniale franske klassiker? Tålmodighed. Skynd dig meget langsomt, når du karamelliserer løgene. Disciplinen hedder langsom madlavning. Hvis du praktiserer dette, bliver du belønnet fuldt ud. Denne lækre, fyldige løgsuppe med ostebrød beroliger nerverne og får skuldrene ned på plads igen.
16. Broccolistoksuppe
Er du ked af at kassere stokken på din broccoli, fordi du ikke ved, hvad du skal bruge den til? Så skal du bruge denne opskrift for at undgå madspild. Den forvandler de grønne rester til en lækker silkeblød suppe, der er gjort endnu mere cremet med en halv avocado. Skal suppen have lidt mere bid? Top den med chiliflager og sprøde hasselnødder.
17. Krydret sukkermajssuppe
Suppesæsonen slutter ikke, selvom vinteren er ovre. Og denne opskrift på solskin-i-en-skål beviser det. Du får mest muligt ud af sukkermajssæsonen – også kendt som sommer – gennem en perfekt afbalancering af kornets sødme med varmen fra udskårne jalapeños, en knivspids chiliflager, et stænk af syrlig lime og et strejf af hvidløg.
18. Cremet svampesuppe
Champignon, kantareller, portobello, vilde svampe ... denne opskrift på silkeblød svampesuppe er alt andet end kræsen, så brug blot den type svampe, du kan få fat i. Og hvis du er til det ekstraordinære, kan du sagtens blande flere slags. Det vil kun tilføje flere lag af smag til denne umami-fyldte skål af nydelse.
19. Kastanjesuppe
Denne lækre kastanjesuppe er både modgiften mod vintertræthed og midtpunktet i årets middagsselskaber. Smagen? Sød og let nøddeagtig med et strejf af jord. Brug en nylavet garniturebuket for en diskret urteduft.
20. Suppe med ærter og mynte
Let, overraskende klart og parat på blot 15 minutter. Denne elegante ærte- og myntesuppe er definitionen på en sommerret. Har du lyst til at pifte den op? Top den med et stænk fløde, et stænk olivenolie og nogle knasende, knuste pistacienødder.
21. Karrysuppe med gulerod og kokos
Gulerødderne får en top-til-tå-makeover i denne asiatisk inspirerede silkebløde suppe. En smule eksotisk kokosolie, en spsk. aromatisk, men mild, gul karrypasta og en skive ingefær slår tonen an, mens en smule cremet kokosmælk fuldender den fløjlsbløde fornemmelse.
22. Kikærtesuppe
Det hedder "Zuppa di Ceci" på italiensk, men du kan kalde det "den italienske suppe, du opdagede på en KitchenAid-blog en dag, og som du bare ikke kan få nok af". Det helt korrekte navn, faktisk. Den aromatiske og urteagtige smag i denne robuste kikærtesuppe er nemlig buono, og du vil løfte tallerkenen for en refill på ingen tid.
Sådan laver du suppe fra bunden i seks enkle trin
Det er ikke raketvidenskab at tilberede en dampende, lækker suppe. Tværtimod. Man følger de samme grundlæggende trin til langt de fleste suppeopskrifter.
Start med at brænde krydderierne af ved at sautere dem. Tilbered løg, hvidløg, skalotteløg eller selleri i en lille mængde olie eller smør, indtil de er bløde og velduftende. Har suppen nu fået en grundsmag? Tjek.
Nu skal du snitte grøntsagerne i ensartet størrelse for at sikre, at de tilberedes ensartet. Brug din foodprocessor eller minihakker, hvis du vil gøre det hurtigere eller bare slippe for denne lidt kedelige opgave. Er du færdig med at hakke? Smid grøntsagerne på panden sammen med krydderierne.
Få et endnu mere smagfuldt fundament. Tilsæt broth eller bouillon. Kylling eller oksekød, grøntsager eller fisk – det hele er godt.
Boost smagen endnu mere med friske eller tørrede urter og krydderier.
Læn dig tilbage, slap af, og lad det simre, indtil grøntsagerne er møre.
Til sidst skal du blende suppen, hvis det står i opskriften. Det skal man med de fleste supper. Og det er her, din KitchenAid-blender er nyttig.
Hvad er det bedste apparat til at lave suppe?
Er du i tvivl om, hvilken blender eller mixer der fungerer bedst til den suppe, du laver? Det afhænger af tre ting. Den tekstur, du vil tilberede, de ingredienser, du arbejder med, og den mængde suppe, du vil lave. Lad os se, hvad disse praktiske køkkenredskaber kan gøre for dig.
Blender – din foretrukne til cremede supper og bisques
Mange supper kræver purering. Tilfældigvis er det en af din blenders mange talenter. Så hvis du vil have en helt jævn suppe, skal du vælge din blender. Du skal bare lade suppen køle lidt af, før du hælder den i blenderkanden. På den måde undgår du, at der dannes for meget damp under blendningen.
Stavblender – perfekt til små og store portioner
En stavblender er kompakt, nem at opbevare og endnu nemmere at bruge. Du kan nemlig purere suppen direkte i gryden. Dette er især praktisk, hvis du tilbereder en lille eller stor portion suppe. Ønsker du en fyldig eller en silkeblød suppe? Uanset hvad, har du fuld kontrol over teksturen med en stavblender. Sørg blot for, at klingerne er helt nedsænket i suppen. På den måde sprøjter den ikke.
Foodprocessor og minihakker – ideel til supper med lidt mere konsistens
Brug foodprocessoren og minihakkeren til at fremskynde suppetilberedningen, og brug dem til at skære, hakke eller snitte dine grøntsager. Brug dem igen, hvis du vil have en grovere suppe med lidt mere tekstur.
KitchenAid-kok
— Vi deler vores passion for at kreere
Hos KitchenAid forener vi mennesker, der elsker at lave mad, bage, brygge og kreere. I mere end 100 år har KitchenAid arbejdet på vegne af hver eneste skaber derude. Vores ikoniske værktøjer er skabt med dig i tankerne, åbner døren til nye muligheder og hjælper dig med at få mest muligt ud af at kreere.