20 opskrifter på is, gelato og sorbet, som du selv kan lave, servere og nyde
4 min. læsetid
08 april 2025
Hvad er det eneste, der er bedre end en skefuld is? En skefuld is, du selv har lavet. Uanset om det er nostalgisk cookie dough-is, en overraskende chokoladechili-gelato eller en forfriskende mangosorbet, smager hjemmelavet is bare bedre. Uanset hvad du har lyst til, giver det mere smag at lave noget fra bunden. Det er sjovere, og det er dig, der vælger mængden af toppings. Og når dine KitchenAid-apparater gør det tunge arbejde, er det eneste, du skal gøre at tage en skefuld, pynte med toppings og nyde isen.
20 opskrifter på is, gelato og sorbet, som du selv kan lave, servere og nyde
Introduktion til frosne lækkerier: Forstå forskellen mellem is, gelato og sorbet
Tænd ikke din KitchenAid-maskine endnu. Lad os først blive enige om, hvad vi taler om, når vi taler om is. Gelato, is og sorbet kan se ens ud, men deres ingredienser, teksturer og smage er forskellige. Dette er, hvad der gør hver enkelt unik.
Hvad er is?
Is laves med fløde, mælk, sukker og æggeblommer, hvilket giver en fyldig, glat og cremet smag. Den laves med masser af luft og bliver lidt fastere, når den er frossen. Resultatet? En let og luftig tekstur, der er perfekt til en skefuld.
Hvad er gelato?
Sammenlignet med is indeholder gelato mere mælk, mindre fløde og færre (eller ingen) æggeblommer, hvilket giver en tættere og mere silkeblød konsistens. Men mindre fløde er også lig med mindre fedt på tungen, hvilket betyder, at smagen er mere intens. Den serveres også ved en lidt varmere temperatur end is, så du får en blødere, smelter-på-tungen-oplevelse.
Hvad er sorbet?
Mælkefri? Intet problem. Sorbet laves med frugtpuré, vand og sukker, hvilket gør den let, glat og ekstra forfriskende. Generelt er sorbet lidt mere isholdig end is eller gelato, hvilket gør, at den frugtagtige og ofte lidt syrlige smag skiller sig endnu mere ud. Ekstra bonus? Den fungerer også fantastisk som ganerenser.
Sådan laver du is fra bunden i 5 grundlæggende trin
Vil du lave is, gelato eller sorbet derhjemme? Det er nemmere end du tror. Hvis du holder øje med blandingen af ingredienser, smage og teksturer, kan du nemt lave en cremet is, som kalder på spiseskeerne og smager meget bedre end den, man køber i butikken. Du skal blot huske de følgende fem trin:
Trin 1: Vælg din base

Nøglen til enhver kold godbid er dens base. Når det gælder is og gelato, betyder det en blanding af mælk, fløde, sukker og nogle gange æg. Til sorbet er det en blanding af frugtpuré, vand og sukker. Afstem basens proportioner korrekt, så teksturen bliver helt rigtig – glat og perfekt til skefulde, ikke for blød og ikke for hård.
Trin 2: Vælg en smag
Vanilje, chokolade, kaffe eller frisk frugt – kun fantasien sætter grænser. Men valget af smagen til din base afhænger af de ingredienser, du arbejder med. Vaniljestænger, kværnede espressobønner eller kakao føjes ofte til en mælkebase ved forsigtigt at opvarme den. Bruger du frugt? Blend frugten til en silkeblød sorbet, tilføj tekstur ved at smide friske stykker i, eller kog det ned til en fyldig, marmeladeagtig blanding til is og gelatoer. Husk blot, at ca. 95 % af den endelige smag er på plads, inden isen omrøres. Så vær modig – din frosne dessert skal selvfølgelig ikke smage af for lidt.
Trin 3: Afkøl blandingen før den omrøres
En nedkølet base giver en mere cremet is. Put blandingen i køleskabet et par timer før den skal omrøres. Det hjælper blandingen til at fryse jævnt og giver smagene mulighed for at blive stærkere.
Trin 4: Omrør den til perfektion med KitchenAid-ismaskinen

Det er her, magien opstår. Omrøringen tilføjer luft til din frosne blanding, hvilket giver is og gelato deres karakteristiske tekstur. Du behøver ikke at gøre det i hånden. Du kan bare bruge det specialdesignede tilbehør til KitchenAid-ismaskinen.
Trin 5: Frys og spis løs

Når isen er omrørt, skal du overføre den til en beholder og lade den blive fastere i fryseren i et par timer. Klar? Øs op i skålen, og giv den fuld skrue med toppings. Sirupper, frisk frugt, sprøde nødder – lige præcis det, som passer til dine smagsløg.
Tip: Opbevar din KitchenAid-ismaskine i fryseren

Man ved aldrig, hvornår lysten til is opstår. Opbevar din isskål i fryseren, så du altid er klar til at omrøre.
20 opskrifter på is, gelato og sorbet, du bare må prøve
Klassiske opskrifter på is til når du har brug for en sikker vinder
1. Karamelis

Kan du huske de karameller, din bedstemor plejede at give dig? Denne is er præcis som dem, blot mere cremet, glattere og meget mere luksuriøs. Den smøragtige karamelsmag giver isen den klassiske, nostalgiske smag, mens den fløjlsbløde, glatte tekstur løfter den til det næste niveau. Vil du gøre det lidt mere spændende? Et stænk karamelsauce og et drys havsalt rammer plet.
2. Chokoladeis med havsalt

Uden salt er det bare endnu en chokoladeis. Med salt bliver smagen dybere, isen bliver mere fyldig, og hver skefuld smager bare bedre. Isen er intens, luksuriøs og farligt god. Især når du lægger den mellem to chokoladesmåkager eller tilføjer endnu mere af den saltede-søde-magi med nogle knuste pistacienødder.
3. Kaffeis

For kaffelskere vil én skefuld ikke være nok. Denne espressois er kraftfuld, fyldig og skabt til de kaffetrængende. Tilsæt en klat flødeskum, hvis du vil tone den lidt ned.
4. Kanelis

Hvis kanelsnegle havde en istvilling, ville det være denne. Isen er mild, men krydret og med en uimodståelig duft, og hver bid vil indhylle dig i den velkendte, hyggelige efterårsagtige smag. Den smager perfekt uden noget andet, men endnu bedre, når du smelter den over et stykke lun æbletærte.
5. Vaniljeis

Hvis vanilje lyder kedeligt i dine ører, har du sikkert ikke smagt den hjemmelavede version. Fordi denne gør-det-selv-version er alt andet end kedelig. Isen er fyldig og silkeblød med masser af ægte vaniljesmag, og supplerer ikke bare tærter og kager – den løfter oplevelsen. Og det er, hvad en sand klassiker handler om.
6. Jordbæris

Jordbær skal være søde og saftige med blot et strejf af syrlighed. Men har du nogensinde smagt en jordbæris, som overstiger forventningen? Det gør denne. Den er sprængfyldt med den rene, naturlige smag af friske, solbeskinnede jordbær. Ingen kunstige smagsstoffer, ingen underlig eftersmag. Bare frisk frugt-perfektion.
7. Is med brombær og chokoladestykker

Bittersød møder syrlig. Sprød møder saftig. Denne is med brombær og chokoladestykker nyder godt af den essentielle kontrast, og det er det, der gør den uimodståelig. Den mørke chokolades fyldighed skaber kontrast til de dristige, let syrlige brombær, hvilket giver en gourmetsmag, som er lige så luksuriøs som den er forfriskende. En skefuld af denne is? Ren luksus.
8. Cookie Dough-is

Hvis du som barn elskede at slikke blandeskålen ren, vil denne is få dig til at gå i barndommen igen. Denne favorit kombinerer fløjlsblød vanilje med lækre stykker cookie-dough i den ultimative dessertkombination. Vil du have det hele? Pynt med cookie-stykker for lidt ekstra sprødhed.
Unik opskrifter på is til når du vil imponere andre
9. Is med avocado

Avocado passer ikke kun til ristet brød. Avocadoen bliver blandet i en dejlig, fløjlsblød, mælkefri dessert, der er lige så fyldig som ægte is. Lidt usædvanligt, meget lækkert – dette er en grøn godbid, der er værd at prøve.
10. Chokoladegelato med chili

Du smager chokoladen først – bittersød, fyldig og silkeblød. Lige som du troede, du havde regnet den ud, sniger chilien sig ind med et krydret spark. Resultatet? En kraftfuld, overraskende kontrast, som hænger ved på den bedst mulige måde. Tip vedrørende toppings: Et stænk honning eller et drys kanel gør denne mexicanskinspirerede gelato endnu mere mindeværdig.
11. Lavendelis

Du har duftet til lavendel i stearinlys og badesalte, men har du nogensinde smagt det i is? Denne kølige lækkerbisken forvandler lavendlens beroligende blomsteraroma til noget, du kan smage. Den er både delikat og luksuriøs, og den har en fløjlsblød, cremet base. Blot en enkelt smagsprøve er nok til at føre dig til en solbeskinnet mark i Sydfrankrig.
12. Kokosis

Hvem har brug for fløde, når der findes kokosnød? Denne mælkefri, iskolde delikatesse er utrolig cremet, lidt nøddeagtig og et bevis på, at du ikke behøver fløde for at få den silkebløde tekstur, som gør den perfekt til skefulde. Isen serveres direkte i en kokosnøddeskal, og det bliver kun bedre, hvis du sidder med fødderne i sandet, så du får den fulde tropiske oplevelse.
13. Is med yoghurt og honning

Sød som honning. Syrlig som yoghurt. Og lettere end traditionel is. Denne middelhavsinspirerede lækkerbisken dropper nemlig den tunge fløde til fordel for fedtfattig yoghurt. Bare rolig, den er stadig fløjlsblød og glat. Elsker du lidt tekstur? Drys nogle ristede mandler over yoghurten, og slut af med et stænk gylden honning.
14. Mangomochi

Disse små kugler er sprængfyldt med mangosmag – det er ikke en almindelig is. Denne frosne dessert er inspireret af traditionel japansk mochi, og den silkebløde mangois er pakket ind i en pudeagtig skal, som består af risdej. Lidt uventet, virkelig sjov at spise og garanteret til at give dig lyst til endnu en is.
15. Is med ricotta og kanel

Ricotta i is? Helt sikkert. Denne glatte, fyldige gelatoagtige lækkerbisken er inspireret af klassiske italienske desserter ved at blande ricottaens milde, cremede konsistent med kanelens krydrede varme. Overraskende? Måske. Lækkert? Absolut. Prøv den med et stænk espresso eller lidt knust biscotti for at få den fulde italienske oplevelse.
Forfriskende opskrifter på sorbet til når du trænger til at køle af
16. Sorbet med brombær og hibiscus

Lige fra haven og op på din ske. Denne mørkelilla sorbet kombinerer syrlige brombær med de delikate blomsternoter af hibiscus, hvilket skaber en smag, som er lige så levende som farven. Overraskende fantastisk, vegansk og endnu mere strålende med en kvist mynte på toppen.
17. Tomat- og basilikumsorbet

Du kender tomat og basilikum som den ultimative italienske duo på pizzaer, i saucer eller med et skvæt olivenolie tilføjet. Men som en sorbet? Endnu bedre. Søde, solmodne tomater møder duftende basilikum i et frosset tvist, som er let, friskt og måske ikke så overraskende alligevel – denne duo er jo altid en sikker vinder. Server den mellem retterne eller sammen med en cremet burrata for et virkelig gourmetagtigt præg.
18. Mousserende jordbærsorbet

Hvem siger, du skal bruge et glas bobler til en skål? Denne jordbærsorbet tilføjer boblerne direkte på skeen. Den tager sommerens sødeste, saftigste bær og giver dem en brusende opgradering med et stænk mousserende vin eller sodavand. Hæld den i champagneglas, og lad festen begynde!
19. Mangosorbet

Nogle desserter kræver ingen introduktion. Mangosorbet er en af dem. Den er glat, tropisk og naturligt sød. Mælkefri uden problemer – bare ren, gylden godhed. Og det bedste af det hele? Den er klar på bare 35 minutter. Et strejf af lime eller et drys frisk basilikum er alt det, der er nødvendigt for at gøre sorbeten endnu bedre.
20. Hindbærsorbet

Denne sorbet beviser, at fantastiske desserter ikke kræver en lang liste ingredienser. Med friske hindbær, lidt sødme og en omrøring bliver det til en lys, syrlig og utrolig glat, frossen lækkerbisken. Hold den enkel eller pynt med mørk chokolade for et strejf af ekstravagance.
KitchenAid-kok
— Vi deler vores passion for at kreere
Hos KitchenAid forener vi mennesker, der elsker at lave mad, bage, brygge og kreere. I mere end 100 år har KitchenAid arbejdet på vegne af hver eneste skaber derude. Vores ikoniske værktøjer er skabt med dig i tankerne, åbner døren til nye muligheder og hjælper dig med at få mest muligt ud af at kreere.